Report - Flachau 18.1.2019

První letošní lyžařský den jsme strávili v proslulém středisku Flachau, uprostřed Ski Amadé. Tento areál je známý mimojiné i díky legendárnímu sjezdaři Hermannu Maierovi, kterého při troše štěstí můžete potkat přímo na sjezdovce.

Začátek roku 2019 přinesl velké přívaly sněhu a oproti předpovědi napadlo 20 cm do rána před naším příjezdem. Bohužel tato sněhová nadílka nás úplně nepotěšila, narozdíl od některých kolegů vyznávající freeride. Předzvěstí bohaté sněhové nadílky byl již stav dálnice A10, kde to vypadalo jako v tunelu a na vozovce samotné byl sníh.

Flachau leží přímo u sjezdu z dálnice a příjezd je tak naprosto optimální. Stačí si vybrat některé z prostorných parkovišť, z nichž na svahy stoupají moderní, převážně kabinové lanovky. Celkově kvalita lanovek je na velmi vysoké úrovni, téměř všude naleznete ochranné bubliny a často i funkční vyhřívání.

Po výjezdu lanovkou Spacejet jsme postupně objevovali malebná zákoutí tohoto velkého areálu, jehož sjezdovky jsou někdy v doslova dálniční šíři – jak jinak, když leží téměř nad dálnicí. Vedle závodní sjezdovky č. 1 u kabinky Starjet stojí za zmínku zejména příjemná sjezdovka č. 17. Je velmi zábavná a nezáludná.

Ve spodní třetině sjezdovky doporučujeme využít zázrak moderní vědy v podobě lanovky G-LINK. Velká kabina pojme 130 osob a za použití pouhých 2 podpěrných sloupů překlenuje široké údolí.

Zatímco nad Flachau nás trápila zatažená obloha a hromada prachového sněhu, Grafenberg nad Wagrainem nás přivítal mnohem přívětivěji. Začalo se objevovat sluníčko a hlavně sjezdovky byly ráno čerstvě urolbovány. Velice nás bavila sjezdovka č. 22, která nahoře je velmi mírná a později v několika terénních zlomech padá do údolí.

Poslední částí, kterou jsme letos nenavštívili, je vrcholové sjezdovky připojený St. Johann – Alpendorf. Cesta z Flachau do Alpendorfu a zpět je velmi panoramatická, přičemž zabere v podstatě půl dne příjemné turistiky. Tedy za optimálních podmínek…

Po návratu lanovkou G-LINK jsme si vystáli menší frontu na navazující lanovku Flying Mozart. Někdy se zde můžete zdržet, jelikož se jedná o mezistanici a kabinky jsou již často plné. Navíc ani stání zde není úplně komfortní.

V blízkosti její horní stanice se nachází 2 výborné chaty s restaurací. My navštívili moderně zrekonstruovanou Kogelalm, kde nás obsloužila sympatická slovenka. Jídlo zde bylo velmi dobré, za příznivých podmínek je krásný výhled. Ještě více bychom doporučili Waldgasthof. Zdejší restaurace velice dobře vaří, navíc je možné ubytování za dostupnou cenu na sjezdovce přímo u stanice lanovky Starjet. To bohužel zde není úplně pravidlem, většina ubytování zde stojí podstatně více než rakouský průměr.

Ve Flachau naleznete mnoho zábavy přímo na sjezdovkách, snowparku či funslope. Velmi živé a bohaté je i vyžití po lyžování. Vedle mnoha restaurací, barů a zábavních podniků můžete aktivně odpočívat na běžkách. Dále se nabízí mimojiné populární sáňkování, bruslení, snowbike, fatbike či mnoho jiných moderních aktivit.

Doporučujeme návštěvu tohoto proslulého střediska všem lyžařům, kteří musí však takřka v kterékoli části sezóny počítat s vyšší zalidněností. Jméno Hermann Maiera láká i léta po konci aktivní kariéry, nejlepší sjezdovky a výhledy spojuje nová aktrakce se jménem tohoto velikána.

Testovací jezdec pan Lukáš Mach

Panu Machovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.