Report - Galsterberg 16.2.2019

Mírně mrazivé sobotní ráno, slunce a nekončící kolona aut táhnoucí se údolím Ennstal již od sjezdu z dálnice v Liezenu signalizovala jediné – fantastická předpověď počasí spolu s prázdninami v celé Evropě přivede do lyžařský středisek tisíce návštěvníků.

Naše volba padla tedy na méně známé, rodinně laděné středisko Galsterberg. Pokud Vás napadl Asterix a Obelix, jste tu správně. Příběh galské vesničky v čele s nejznámějšími postavičkami přitahuje mnoho dětí.

Do areálu se dostanete po cca 5 km od sjezdu z hlavní silnice přes Pruggern včetně několika serpentin nad vsí. Ačkoli bylo teprve 8:05 a parkoviště prakticky prázdné, lanovka již vyvážela lyžaře vzhůru.

Jedná se o netradiční, tzv. pulzační typ. Jedou společně vždy 2 kabinky pro 15 stojících osob, přičemž cestou nahoru absolvujete 2 zastávky - v té chvíli dorazí do stanice předešlé kabinky.

U horní stanice se nachází srdce areálu. Dětské výukové hřiště je stylizované do galské vesničky s pohyblivými a mluvícími obyvateli. Do vyšších pater se můžete vydat odsud pomou končící u stylové Galsterbergalm Hütte nebo sjedete kousek dál ke 4-sedačkové lanovce.

Ta je sice trochu pomalejší, ale doveze Vás až na vrchol areálu – Kalteck ve výšce 1976 m.n.m. Při horším počasí může být cesta trochu nepříjemné i s ohledem na chybějící bublinu a nižší rychlost. Vše ale vynahradí nádherná široké sjezdovka s krátkou černou variantou ve vrchní části. V horní části se nachází i pěkný měřený úsek, v bočních variantách 2 hravé funslope.

V době naší návštěvy si jednu spodní variantu hlavní sjezdovky zabral lyžařský závod. Často zde trénují i lyžařské či snowboardové reprezentace. To vše svědčí o vysoké úrovni. Přes tento handicap a top termín byl po většinu dne průjezd turniketem až k lanovce volný. Jen před polednem zejména mladí závodníci vytvořili frontu s čekací dobou cca 3 minuty.

Pokud by Vás omrzela vrcholová sjezdovka, nabízí se i pěkný sjezd ke spodní stanici kabinkové lanovky. Ani zde není velká fronta, pouze s ohledem na „nárazový“ provoz je někdy nutné počkat na další shluk kabinek. Vedle sjezdovek je možné během dne, stejně jako v některé dny i večer, možno využít sáňkařské dráhy o délce 5 km. Jednoduché pronajmutí sáněk za 5 EUR v některé z půjčoven spolu s příjemnou tratí lze doporučit jako doplňkovou aktivitu po lyžování.

Ve středisku se nachází několik chat s občerstvením a my si vybrali stylovou Galsterbergalm Hütte. Tato tradiční chata se nachází stranou ruchu centrálního „náměstí“, díky českému personálu je jídelní lístek i v češtině. Jídlo je zde naprosto vynikající, obsluha rychlá, terasa, lehátka, slunce…

Středisko je prezentované jako rodinné a v jistém slova smyslu tomu tak rozhodně odpovídá. Pohádkový příběh s galskou vesničkou jako zázemí pro nejmenší, na ni navazující lyžařská škola zaujmou rodiny s dětmi. Naopak skvěle upravené sjezdovky, kterým vévodí sportovní dálnice z vrcholu Kalteck, poskytují dostatek potěšení i pro zkušenější lyžaře. Jako bonus je možno využít stylové ubytování v chatové vesničce přímo u sjezdovky. Je to krásná varianta rodinné dovolené, bohužel však trochu cenově náročnější.

V okolí však najdete mnoho ubytování nejrůznějších úrovní, v podstatě všude však ve vysokém rakouském standardu. Nám se osvědčilo např. ubytování v proslulé běžkařské oblasti Ramsau am Dachstein, odkud je to kousek na ledovec Dachstein či další střediska Ski Amadé. Cestou doporučujeme zastavit se na dezert s kávou v Dorf Cafe Weißenbach. Zdejší lahodné dorty si prostě zamilujete, navíc za ceny nižší než např. v Praze.

Pobyt v Rakousku si užijte po všech stránkách.

Testovací jezdec pan Lukáš Mach

Panu Machovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.