Report - Hochzillertal 10.3.2018

Oblast Hochzillertal  se nachází jihozápadně od Salzburgu cca 150 km po dálnici (přes Německo)  nebo 100 km jižně od Mnichova a cca 55 km před Insbruckem.

Centrem lyžařské oblasti je městečko Kaltenbach, kde je jediné nástupní místo lanovky z údolí do střediska. Je v nadmořské výšce pouze 550 m nad mořem.

Další možnost jak se dostat do střediska je vystoupat 900 výškových metrů autem 13 km z Fügenu do nadmořské výšky 1.450 m do Hochfügenu, což by například při sněžení mohl být velký problém. Takže optimální přístup do střediska je z údolí z Kaltenbachu, kam je bezproblémový příjezd, kde je velké parkoviště i krytý garážový dům.  Přímo u parkoviště je supermarket M-Preis, v sousedním Uderns  je supermarket Spar a Hofer, ve Fügenu M-Preis a Spar.

 

 

 

Příjezd z Prahy - po dálnici D5 směr Plzeň, Rozvadov, dále pak v Německu po dálnici A93 na Regensburg a Mnichov, dále pak po dálnici A8 směrem na Salzburg, kde u Raublingu sjedete na dálnici A93 (A12) směr Insbruck. V Německu se zatím za dálnice neplatí, otázka je jak to bude v roce 2019? Dále pak u Kufsteinu můžete pokračovat po rakouské dálnici, jedná se o úsek dlouhý jen 43 km, tak myslím, že se nevyplatí kupovat dálniční známku za rovných 9 Euro (zdražila pouze o 10 centů proti loňsku) cca 230 Kč. Je možné jet podél dálnice z Kufsteinu po B171, ale jede se většinou přes města a vesnice, to vás zdrží (cca 25 -30 minut), ale jedná se pouze o 43 km. U Wiesingu sjedete z dálniceA12 nebo silnice B171 na silnici B169 směr Zell lam Ziller. Do Fügenu to je pouze 8 km, do Kaltenbachu 15 km, pokud pojedete o víkendové špičce můžete popojíždět v koloně. Je to zhruba 528 km (do Kaltenbachu) a 4-5 hodin jízdy, podle toho jak pojedete po dálnici rychle.

 

Je i verze, kdy se vyhnete rakouské dálnici a sjedete z dálnice A8 za Mnichovem u Holzkirchenu na B318 přes Tagernsee po B181, pak je to o 20 km kratší, ale cca o půl hodiny delší (mimo dálnici pojedete 92 km), ale je to pěkná cesta, kde jedete kolem dvou jezer (pokud bude sněžit, tak tuto cestu nedoporučuji, ale když jsou silnice suché a jedete za světla, tak bych se tudy nebál jet, pokud moc nepospícháte a nechcete kupovat rakouskou dálniční známku), celkem 508 km z Prahy.

 

Další trasa z Prahy je přes České Budějovice (buď kolem Tábora nebo Písku) na hraniční přechod Dolní Dvořiště. Nyní už od Freistadtu najedete na novou dálnici s tunely, v Linci se napojíte na dálnici A1 do Salzburgu, tam se pak vydáte na západ po dálnici A8 směr Mnichov a pak dolu směr Insbruck po dálnici A93, která pak přechází v A12. Budete potřebovat rakouskou dálniční známku (10-denní  je za 9 Euro, to je cca 230 Kč, oproti loňsku podražila jen o 10 centů).  Kaltenbach je jen 15 km od dálnice A12, sjezd u Wiesingu, silnice B169 pak dál vede ještě na Zillertal Arenu a Hintertux. Celkem je to asi 535 km a zhruba kolem 6 hodin jízdy.

 

Nejkratší cesta (ale nejpomalejší) do Kaltenbachu je možné jet z přes Německo (bez nutnosti kupovat rakouskou dálniční známku) vede přes Šumavu -Strakonice - Vimperk -hraniční přechod Strážný po B12 přes Německý Pasov, kousek (15 km) po německé dálnici A3 (kde se zatím neplatí) dále podél řeky Inn po A94 po německé straně, kolem Branau, pak je několik možností jak pokračovat ke Kufsteinu, tam sjet z dálnice (kvůli placení Rakouské dálnice) je to cca 470 km cca 6,5 hodiny jízdy autem.

 

Příjezd z Brna - po dálnici D1 na Břeclav - Vídeň  po Rakouské dálnici A1 na Linz a Salzburg je to cca 580 km, necelých 6 hodin cesty, budete samozřejmě potřebovat rakouskou dálniční známku za 9 Euro.

 

Středisko Hochzillertall má nejvyšší vrchol Marchkopf  2.499 m, lanovky jezdí do 2.400 metrů nad mořem. Středisko má 88 km sjezdovek, z toho je - 41 km červených, 36 lanovek a vleků. Z toho 12 sedačkových lanovek, většinou 6-ti nebo 8-mi sedaček s krycí bublinou.

Z údolí z 550 m nahoru do 1.737 m Vás vyveze jedna ze dvou kabinkových lanovek, které jsou vedle sebe.

Většina sjezdovek je zasněžovaná

 

 

 

Dle skimapy se zdá, že je lyžařská oblast hodně rozsáhlá. Ve skutečnosti tomu tak není (v levé části střediska mezi Aschau a Kaltenbachem jsou vedle sebe 4 sedačkové lanovky a mezi krajními horními stanicemi je sotva 600 m).

V Hochzillertalu se lyžuje především v nadmořské výšce od 1.450 až 2.400 m. Sedačkové lanovky zde mají většinou velké převýšení, většinou mezi  400 až 500 m a nejdelší má délku přes 2 km.

V této sezóně přestává jezdit stará čtyřsedačková lanovka Krössbichlbahn, na jejím místě se buduje nová, předpokládám, že kabinková lanovka, která pojede až na vrchol nad ostatní sedačkové lanovky  nad  2.300 m. Tuto lanovku a u ní novou sjezdovku (alespoň její horní část bude nová) budete moci vyzkoušet v sezóně 2018/19. 

 

 

 

Nad Kaltenbachem je velký vyhlášený Snowpark (který má svůj krátký vlek), kde jsou obrovské skoky. 

Většina svahů v Kaltenbachu je orientována k severovýchodu, což je dobré s ohledem na tání sněhu. Jsou zde většinou krásné široké, dlouhé a dobře upravované sjezdovky nejvíce červené případně modré obtížnosti.  U Kaltenbachu jsou spíš mírnější sjezdovky, u Hochfügenu jsou prudší kopce.

V Hochfügenu je slalomová trať, kterou si můžete projet a pokud jste zaregistrování ve skiline, budete mít i video z celé tratě, ale bylo zde vyjeté poměrně hluboké a nepříjemné koryto kolem slalomových branek.

 

 

 

S jedním skipasem je možné jezdit i na Spieljochbahn z Fügenu, kde je zcela nová kabinková lanovka, ve spodní stanici s velkou prodejnou a půjčovnou Intersport.

Oblast, která má 19 km sjezdovek, zatím není bohužel propojena lanovkami, ale pouze skibusem v údolí nebo nahoře do Hochfügenu.

Skipas v sezóně 2017/18 stojí 52,50 Euro (což je o Euro víc než loni), dvoudenní za 102,50 Euro. Žádná mimosezóna zde není, ceny platí od začátku prosince do půlky dubna. Záloha na skipas je 2 Eura.

Kabinky z údolí (Kaltenbachu) jezdí už od 8:00, ostatní lanovky nejdříve v 8:30, jezdí do 16:00. 

Okraje sjezdovek jsou dobře značené tyčemi a občas i ochrannými sítěmi.

 

 

 

Hlavní parkoviště v Kaltenbachu má asfaltový povrch, jsou tam i kryté garáže, parkování je samozřejmě bezplatné. Další parkoviště je v Hochfügenu ve 1.450 m a je také asfaltové, je přímo u lanovek.

 

Služby - nahoře na svazích je několik restaurací, v případě pěkného počasí je možnost sedět na venkovních terasách. Ceny nápojů:  káva a čaj 2,20-3 Euro, Cola a limonády kolem 2,80- 3 Eur, voda/ minerálka 0,33 za 2,40-3 Eura. Pivo 0,5 litru stojí kolem 4 Eur. Polévky kolem 6 Eur. Párky a bratwurst kolem 4-6 Eur. Pizza od 9-13 Eur, těstoviny a špagety od 8 do 10 Eur, saláty od 6-10 Eur, jídla z pánve a grilu od 12 do 22 Eur. Hlavní masová jídla a ryby od 12 do 15 Euro.  Steaky od 20-30 Eur.

 

 

 

Můj názor: Středisko Hochzillertall se mi velmi líbí. Vyhovuje mi, že tu jsou většinou moderní rychlé většinou šesti a osmi sedačkové lanovky s bublinou. Lyžuje se na širokých sjezdovkách, ty u sedačkových lanovek mají délku kolem 1,5-2,3 km a převýšení kolem  400-500 m. Většinou jsou orientovány na severovýchod, což je dobré, že se do nich sluneční paprsky přímo neopírají a sníh netaje.

O víkendu, zde jsou jen minimální fronty u lanovek s čekáním maximálně do 3 minut. Za den je možné bez problémů projet celé středisko. Funguje zde systém Skiline, sledování skipasu, takže víte, kolik jste ujeli kilometrů a jízd na lanovkách.

Sjezdovky jsou dobře upravené, ráno na vás čeká krásný manšestr, pokud přes noc nenapadne nový sníh. Odpoledne se na prudších a užších úsecích tvoří boule, záleží na teplotách a sněhu.

 

 

Cenově je srovnatelný s velkými rakouskými středisky jako je oblast Amadé, Saalbach-Leogang atd. Je zde problém sehnat v sezóně levnější ubytování na víkend, vzhledem k blízkosti německých hranic a Mnichova (lehce přes 100 km) je zde vysoké procento německých lyžařů. Na parkovišti převažovali vozy s německými RZ nad rakouskými a těmi ostatními. Proto je lepší si ubytování zajistit více dopředu, na týden to asi nebude problém, ale sehnat něco na víkend je hodně obtížné.

Příjezd k lanovkám je bez problémů i v případě sněžení, neboť leží velmi nízko (550 m) v údolí nedaleko od hlavní silnice v Kaltenbachu.

 

 

 

Oficiální stránky střediska:  http://www.hochzillertal.com/
Plán střediska - sjezdovek : http://www.hochzillertal.com/skigebiet/pistenpanorama/#.WS9EqtSLTGg
Ceny skipasů: http://www.hochzillertal.com/preise/mehrtageskarten-super-skipass/#.WS9E7tSLTGg

 

 

Testovací jezdec Karel Kolečko

 

Panu Kolečkovi opět moc děkujeme za report, za který od nás dostal skipas do střediska Hochzillertal ZDARMA.

CHCETE SE TAKÉ STÁT  NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA?? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT

Podrobnější info najdete ZDE