Report - Obergurgl-Hochgurgl 15.3.2019

Při skitripu Ötzalským údolím jsme začali odkonce. Ne, že by se jednalo o nejhorší, ale určitě je nejvzdálenější středisko v tomto údolí, do kterého se dostanete pohodlně po dálnici z Insbrucku. Z Prahy je toto údolí trochu více vzdálené a na rakouské poměry je více jak 600 km už trochu dost, ale samozřejmě za skvělým lyžováním se vyplatí si dojet a to zde tedy rozhodně platí.

Takže se přejede věhlasný Sölden a za cca 10 km již parkujete v cca 1800 m.n.m. skoro nad hranicí lesa, kterého je zde již opravdu pomálu. Prostorné parkoviště, které se plní jen zvolna a hurá moderní kabinkou Hochgurglbahn I a II skoro do 3000 metrové výšky na Wurmkogel, kde je i panoramatická restaurace – opravdová vysokohorská krása.

Odtud pak směrem na Sölden je jedna čtyřsedačka a šestisedačka a úplně na konci střediska nová a moderní kabinová lanovka, která vychází z opravdu předimenzované stavby, kde je i motocyklové muzeum. Tady je jasně vidět, že se zde na ničem nešetří a středisko se prezentuje opravdu jako luxusní resort.

Abychom se dostali do části Obergurgl, musíme použít kabinovou horizontální lanovku, která je trochu uspávací, ale svůj účel splní. Vlastní Obergurgl je rozdělen v podstatě na dvě části, přitom ta první je osazena dvěmi čtyřsedačkovýmí lanovkami a jednou kabinou a druhá je spíše pro freerie a Freestyle.

Celková přepravní kapacita je skvělých skoro 39 000 osob/hodinu a já myslím, že většina přepravního zařízení je na skvělé úrovni a nesdílím škarohlídské řeči, že toto středisko bylo top tak před 15-ti lety.

Co se sjezdových tratí týče, je jich 107 km, shrnul bych to asi takto. Vysokohorský terén nabízí za slušného počasí bezvadné lyžování s jistotou sněhu a každý si zde vybere to své. A to ať se jedná o 5-ti leté dítě, carvera, závodníka, nebo freeridistu.

Asi nejlepší je červená trať 30, dále černé 33 a 34 a samozřejmě sjezdy z vrcholů Wurmkogl a Kirchenkogl. Jinak střední pasáže areálu jsou trochu nezáživné a vhodné spíše pro rodiny s dětmi, pro které jsou zde i různé funtrasy.
Trochu problém je při špatném počasí, protože se zde nedá schovat do pásma lesa, ale to už je holt daň za vysokohorské podmínky v Tyrolsku.

Ubytování a ostatně v podstatě všechno je zde podstatně dražší, ale je buď přímo na sjezdovce, nebo na pěší dojití, což je skvělé. My jsme tedy bydleli v Längefeldu, kde je podstatně levněji a jsou tam i světoznámé termální lázně.
Také se nemusíte bát, že budete trpět hladem. Restaurace jsou na každém rohu a jejich kapacita je vzhledem k nízké zalidněnosti značná. Tedy si můžete vybrat menší hospůdky, nebo větší samoobslužné restaurace, které většinou preferujeme my. Bývají levnější a člověk si vybere i v klidu očima.

Závěrem bych dvojstředisko Obergurgl – Hochgurgl ohodnotil jako vynikající volba. Je to tu zase trochu jiné, klidnější, efektnější, než je obvyklé a každý si skvěle zalyžuje až do pozdního jara.
Web: www.obergurgl.com

Testovací jezdec pan Jan Kopáček

Panu Kopáčkovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.