Report - Schladming 17.11.2017

Na začátek sezony jsme se rozhodli navštívit oblast Schladming – Dachstein.  Do střediska se dostanete směrem od Salzburgu po Tauernautobahn do Radstadtu a z něj už je to k údolní stanici lanovky na Planai cca 20 km. Pokud přijíždíte z druhé strany, tak z Vídně po dálnici do města Liezen a odtud po místních komunikacích dalších cca 50 km. Cesta z jihu Moravy tak zabere cca 4,5 hodiny pohodové jízdy.

 

Schladming je tvořený 4 vzájemně propojenými kopci, které nabízí 123 km sjezdovek značených převážně červenou barvou. Středisko patří do obrovské lyžařské oblasti Ski Amadé a v roce 2013 bylo dějištěm Mistrovství světa v lyžování. Díky výkonnému zasněžovacímu systému začíná sezona  ve Schladmingu zpravidla během listopadu  a často bývá otevřen jako jeden z prvních neledovcových alpských areálů.

 

 

 

Naši návštěvu jsme rozdělili do dvou dnů. První den byla v provozu horní polovina části Planai, která se nachází přímo nad městečkem Schladming. K dispozici byly 4 lanovky a dalo se jezdit až k mezistanici hlavní kabinkové lanovky. K dispozici bylo cca 5 sjezdovek, které byly velmi dobře vysněženy. Díky tomu, že byl všední den, tak zalidněnost byla velmi nízká a dalo se využívat celé šíře sjezdovek.

 

Projeli jsme všechny otevřené tratě  a nejlepší svezení bylo na hlavní sjezdovce č. 1 – hodně široká sjezdovka s terénnímy zlomy, kde se střídají prudší a mírnější pasáže vede z horní stanice kabinové lanovky až do údolí, ale jak jsem zmínil na začátku sezony byla sjízdná pouze do mezistanice, ale i tak její délka byla víc než dostatečná na skvělé svezení.

 

 

 

Druhá nejlepší sjezdovka byla pak trať č.2 – jedná se opět o zvlněnou sjezdovku, ale už v trošku pohodovějším profilu, kde zlomy nejsou tak výrazné a jízda na ní pěkně plyne. Obě sjezdovky se pak spojovali u mezistanice kabinky.
Ostatní sjezdovky kolem lanovek Burgstallalmbahn a Lärchkogelbahn jsme projeli cca dvakrát.

 

 

 

Druhý den zahajoval sezonu i sousední Reiteralm a rozhodli jsme se vyzkoušet, jak to vypadá v této části střediska. Ranní hemžení dávalo tušit, že tentokrát bude lidí mnohem více.

Reiteralm využívá spoustu lyžařských týmů, takže člověk tu má možnost vidět závodníky od nejmenších až po ty největší hvězdy alpského lyžování. My jsem měli zrovna štěstí a tak se nám naskytla možnost sledovat při tréninku slalomu a obřího slalomu komplet reprezentaci Rakouska včetně největší hvězdy Marcela Hirschera nebo Evy Marii Brem. 
Z tohoto vyplývá, že Reiteralm nabízí skvělé podmínky i pro ty nejnáročnější lyžaře.

 

 

 

Stejně jako na Planaii nebyly otevřeny všechny sjezdovky, ale pouze horní část střediska a konkrétně pak sjezdovky č. 1, 2 a 3.

Na vrchol jsme se dostali lanovkou Silverjet - u vrcholové stanice Silverjet najdete i dětský park s pojízdnými koberci,
Pokud chceme pokračovat na samotný vrchol, je nutné přesednout na 6-sedačku Gaselhöhebahn, která nás vyvezla až do výšky 1860 m. Odtud se nám naskytly krásné výhledy na protilehlý masiv Dachsteinu.

Zpět dolů se můžeme vydat po sjezdovce č.1 – Weltcupstrecke. Jedná se o skvělou dlouhou červenou sjezdovku s proměnlivým sklonem a obrovskou šířkou. Další varianta je sjezdovka č. 3, která je ze začátku červená,ale pak přijde cca 100-metrový úsek Black power se sklonem 60 % (v areálu jsou ještě další 3 černé úseky a Black rose má sklon 8o %). Dále už sjezdovka pokračuje jako vlnitá a hodně široká červená dálnice, která je ideální pro carving. Části této sjezdovky jsou vyhrazeny pro trénink a právě zde jsme mohli sledovat trénující Rakušany.

 

 

 

Další část areálu tvoří červené sjezdovky kolem  4-sedačky Sepp´n Jet a kabinové lanovky Preunneg Jet – otevřená byla konkrétně sjezdovka č. 2 byla a díky tomu, že většina se soustředila na sjezdovky 1 a 3, tak byla i nejvolnější a i díky svému proměnlivému profilu hodně zábavná.

Jak Planai tak i Reteralm nabízí několik restaurací a chat. Ne všechny byly na začátku otevřené, ale nebyl problém najít místo i přes poledne.

 

 

 

Hodnocení střediska

Jak Planai tak i Reteralm nás nadchnul. Severně orientované svahy s s výhledem na protilehlý Dachstein, zejména v sobotu pěkné počasí, šíře sjezdovek, jejich profil a délka byly pro nás prostě ideální a vytvořili náš skvělý dojem ze střediska. 

Středisko bych určitě doporučil sportovnějším lyžařům a v plné sezoně i díky propojení s dalšími kopci nad Schladmingem určitě uspokojí všechny náročné lyžaře.

 

Více info na www.planai.at  a www.ski-reiteralm.at

 

 

 

Testovací jezdec Libor Masař

 

Panu Masařovi moc děkujeme za report, za který od nás dostal skipas do střediska Schladming ZDARMA.

CHCETE SE TAKÉ STÁT  NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA?? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT

Podrobnější info najdete ZDE