Report - Schlick2000 28.12.2018

Praha: 560 km, cca 6 hod, po dálnici D5 směr Plzeň (Rozvadov - Nürnberg) – A93 Regensburg- A9 +A99 +A8 München- Inntal (Kufstein) A93 (směr Innsbruck)-Brenner-exit Stubai

Příjezd do střediska
Po brennerské dálnici, přes most Europabrücke až k výjezdu Schönberg, první obci údolí Stubaital, dále pak na Mieders, Telfes, Fulpmes. Po sjezdu z dálnice je nutné zaplatit mýtné pro vjezd do stubaiského údolí, cena je 3 Eura, zpoplatněn je i výjezd, platba v hotovosti.
Nebo bez mýtného poplatku podél dálnice, po staré brennerské silnici. Po 6 km sjezd do městečka Fulpmes, průjezd městem - značení Schlick 2000.

Parkoviště je pod údolní stanicí lanovky, parkování zdarma. Mezi parkovištěm a stanicí je cca 300 - 800 metrová vzdálenost. Pokud nechcete jít pěšky, je potřeba popojít na zastávku na příjezdovou silnici, což je vzdálenost maximálně 100 metrů, kde zastaví všechny projíždějící skibusy.

V údolní stanici, před pokladnami, je zároveň zastávka skibusů, které jezdí do poměrně širokého okolí. Skibusy je možné využít při výletech: například s/do Neustiftu vede krásná zpevněná turistické cesta ideální např. pro tažení dítětě na sáňkách :).

V údolní stanici je také pobočka Intersport - půjčovna lyží, možnost oprav a menší obchod. Objednávku půjčení lyžařského vybavení je možné provést on-line, výhodou je při zapůjčení setu pro dospělou osobu zapůjčení setu zdarma pro děti do 10 let - na stejný počet dní.

Skipasy
Při zakoupení vícedenní permanentky pro dospělou osobu mají děti do 10 let lyžování zdarma. Pro vydání karty je potřeba předložit doklad s daty narození dětí. Skipasy lze platit kartou, vždy je připočten poplatek 2 Eura za skipas, který se pak vyzvedává oproti skipasu v automatu.

Naproti pokladnám je čítač najetých kilometrů - po přiložení skipasu se objeví graf s počtem najetých kilometrů, časovými údaji, počtem kilometrů na vlecích/lanovkách, který je možné zdarma vytisknout.

Vzhledem k blízkosti Innsbrucku bývá o víkendech větší nával dychtivých lyžařů. Pokud přijedete odpoledne doporučuji zakoupení skipasů předem, pokladny zavírají v 17 hodin, vyhnete se rannímu návalu u pokladen, zvláště o víkendech.

Středisko
Lyžařské středisko leží z velké částí na úpatí horského masivu Karkkögel, rozkládá se v areálu mezi 1000 mnm (Fulpmes) a 2240 mnm (Sennjoch). Sjezdovky všech stupňů obtížnosti, jedna vysokorychlostní (Speedstrecke) a měření výškového profilu (Skiline) jsou výzvou pro vyznavače sjezdového lyžování, zatímco milovníci volné jízdy využijí jízdu v hlubokém sněhu stranou od sjezdovek.

Vrcholem střediska je šestisedadlová lanovka CD& Zirmachbahn s komfortními, vyhřívanými sedačkami, která Vás během tří minut přepraví z údolí 1.910 mnm do výšky 2.240 mnm. V loňské sezóně vznikly dvě nové sjezdovky (obtížnost červená a černá), obsluhuje je sedačková lanovka D - 4er Panoramabahn, která byla vybudována na místě původní „kotvy“ (nástup v 1.913 mnm, výstup 2.112 mnm u horní stanice kabinkové lanovky).

Pro začátečníky je možné používat kotvové vleky s opravdu mírnými „loučkami“, které jsou u spodní stanice čtyřsedačky a mezistanice Mittelstazione (cca 150 metrů pod stanicí).

Středisko patří do skupiny Stubai a tudíž v případě vícedenního pobytu na různých místech lyžování v Tyrolsku je možno využít skipasu platného pro Stubai Gletscher, rozdíl cca 40 Euro na 6 ti denní skipas. V případě SuperSkipasu Stubai je zahrnut i vstup do bazénu v Neustift. Nečekejte žádný aquapark, je zde jen bazén a malé brouzdaliště pro batolata. Příjemné je propojení bazénu do exteriéru - plavání s výhledem na Alpy je nečekaně romantické. Bazén, novější, je také ve Fulpmes - sauna se platí extra.

Ve Fulpmes také funguje venkovní, ale zastřešené, veřejné kluziště. Otevřeno je každý den odpoledne, vstupné 2 až 4 Eura, je možné za úplatu i zapůjčení bruslí. Pro větší skupiny je možnost pronájmu části kluziště na hokej nebo curling. Jsou zde k dispozici pojízdné figurky zvířat fungující jako opora pro začínající bruslaře.

Středisko hodnotím jako ideální místo pro rodiny s dětmi. Kromě lyžování jsou zde také sáňkařské dráhy. Outdooroví nadšenci si přijdou na své na trasách určených pro skialpinismus či pěší turistiku. Z parkoviště vás vyveze kabinová lanovka do střední stanice, odkud je možno se vypravit do různých směrů podle individuálních preferencí každého lyžaře.

Jednou z možností je vypravit se zpět dolů směrem k parkovišti, využít dětský skipark či kratší sjezdovky (kotvy/pomy vhodné pro zaučující se lyžaře). Pro učící se nejmenší lyžaře jsou další vhodné loučky s kotvami u spodní stanice čtyřsedačkové lanovky. V týmu lyžařských instruktorů byli letos také dva Češi.

Pokud budete v jízdě pokračovat na vrchol Kruzjoch (2.136 mnm), je potřeba sjet po modré a pak se již středisko rozbíhá do více stran. Zahrnuje sjezdovky nenáročné úrovně, ale i červené a černé. V případě nevlídného počasí je nejoblíbenější kapotovaná šestisedačka s vyhřívanými sedadly, která byla vybudována v roce 2013 místo původních dvou kotev vedoucí na Sennjoch.

Občerstvení
Co se týče občerstvení - je zde široká nabídka celkem šesti chat. Pro rodiny s menšími dětmi doporučuji samoobslužnou resturaci Schlickeralm (1.645) u údolní stanice čtyřsedačkové lanovky Sennjoch. Trhanec s rozinkami s vanilkovou polevou a jablečným pyré nám všem chutnal, ale po 13 hodině už bývá vyprodaný. Výhodou je prostorná dětská herna - samostatná místnost s kobercem, klouzačkou a dalšími herními prvky.

Další bufetová restaurace je na vrchní stanici kabinkové lanovky Kreuzjoch - s fascinujícím panoramatickým výhledem a nejvýše položenou pizzerií (čerstvá, zde vyráběná pizza).

Úschovní skříňky (za poplatek) a WLAN zdarma. Slunečná plošina s ledovým barem a lehátky zdarma, možnost sledování TV. K dispozici plážové koše pro vyznavače opalování. Venkovní dětský herní prvek se skluzavkou a tubusem.

Na vrchní stanici čtyřsedačkové lanovky Sennjoch je nejvýše položená a nejslunnější možnost posezení v oblasti Schlick - venkovní bar i tradiční rustikální restaurace.

Závěr
Celkově lyžování ve středisku hodnotím jako pohodové a příjemné, v horních polohách jsme si užívali skvělého počasí a v rámci možností i slušně upravených sjezdovek. Co se týká lanovek a vleků, byli jsme spokojeni, nikde jsme nečekali, nicméně u údolní stanice bylo nutné obrnit se trpělivostí na cca 10-20 minut především o víkendech. Vhodné pro rodiny, náročnějším lyžařům doporučuji popojet o 20 km dále na Stubaiský ledovec.

Více informací: www.schlick2000.at

P. S. V začátku letošní lyžařské sezóny jsme zažili celoodpolední vyřazení kabinové lanovky v úseku ze střední stanice do vrcholové stanice Kruzjoch (2.136 mnm) z technických důvodů. Po reklamování služby u pokladny jsme obdrželi volný celodenní skipas na následující den.

Testovací jezdkyně Blanka Stibůrková

Paní Stibůrkové velice děkujeme za report, za který od nás obdržela skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.