Report - Sillian 17.2.2018

Koncem února jsem navštívil středisko Sillian, které je pro mnoho českých milovníků hor a lyžování skoro neznámé.

Sillian leží nedaleko od rakousko-italské hranice a přibližně 30 minut jízdy od rakouského Lienzu. Přesto, že středisko není velké z pohledu lyžaře je určitě více než zajímavé.

Určitou " výhodou" je poloha střediska. V jeho nedalekém okolí se nachází mnoho velkých a vyhlášených středisek a tak je Sillian tak trochu ve stínu známých a rušnějších areálů. Pro Sillian je to spíše nevýhoda, ale pro milovníky prázdných svahů se jedná o lyžařský ráj.

 

 

 

Středisko jsem navštívil v sobotu a ještě v termínu prázdnin a masopustu, kdy bývá ve většině areálů dost těsno. Sillian je jiný a na sjezdovkách skoro nikdo nebyl. Je pravda, že počasí nebylo ten den na jedničku, ale o prázdninovém víkendu bych čekal mnohem více lyžařů. 

Dalším esem, kterým se středisko může chlubit, je sjezdovka s 1400 metrovým převýšením a délkou 11km a to je i v Alpách opravdu skvělý parametr.

Zmíněné převýšení si lyžaři užijí na červené sjezdovce č. 1. Sjezdovka je velmi zajímavá a nejedná se jen o úzskou lesní cestu. Sklon trati je červený a místy velmi hravý. Rozhodně doporučuji využít ranního manžestru a sjezdovku si užít ráno, kdy je skvěle upravená. V odpoledních hodinách potom slouží jako návratová trať k parkovišti a již není v tak skvělé kondici.

 

 

 

Sillian ale není jen jedna dlouhá sjezdovka. V horním patře areálu se rozprostírá bezlesná pláň s červeno-morými sjezdovkami. Ocení je jak zkušený lyžař, ale také méně zdatní, či začátečníci. Tratě jsou velmi přehledné a různě se mezi sebou proplétají. Je tedy možné ke každé jízdě využít jinou sjezdovku, nebo spíše využít ji jinak.

Zkušeným lyžařům by neměla uniknout sjezdovka č. 6. Jedná se o parádní sjezd, který je místy okořeněn nějakou teréní nerovností a sjezdovka je tak opravdu velmi zábavná a hravá.

 

 

 

Středisko nabízí jednu kabinovou lanovku, která vyveze lyžaře z vesnice Sillian za 13 minut přímo do centra dění. Dále jsou k dispozici 3 sedačkové lanovky a lyžařský vlek.

Na alpské poměry by se zdálo, že je to spíše málo, ale naopak. Ani jednou se nám nepovedlo potkat u lanovky frontu a lyžařů bylo minimum i na sjezdovkách a to činilo z hezkého lyžování opravdu parádní zážitek, který bych o prázdninové sobotě nečekal.

 

 

 

Rád bych také pochválil skvělou restauraci Thurntaler Rast. Její příjemná obsluha v kobinaci se skvělým jídlem a nádhernými výhledy byla příjemným odpočinkem po vydařeném lyžování.

 

Ze Sillianu jsem si přivezl nečekaný lyžařský zážitek a rozhodně bych toto středisko doporučil všem, kteří alespoň pojednou kolem do jednoho ze známých italských areálů. Jediné co na první pohled může odradit je vyšší cena skipasu, ale v této oblasti jsou i ostatní střediska lehce nad cenovým průměrem. Nicméně za svých 46.50 Euro na den si zde užijete poloprázdné sjezdovky i o víkendu. Sillianu dávám školní jedničku a za jednodenní skipas posílám poděkování do S-Guide.

Skol.

 

 

 

Testovací jezdec Petr Korecký.

 

Panu Koreckému moc děkujeme za report, za který od nás dostal skipas do střediska Sillian ZDARMA.

CHCETE SE TAKÉ STÁT  NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA?? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT

Podrobnější info najdete ZDE