Report - Wurzeralm 24.2.2019

Náš únorový víkendový výlet do Alp jsme nasměrovali do jižní části Totes Gebirge. A to konkrétně v sobotu Tauplitz a neděle o cca 45 minut bližší středisko na kořenovou louku = Wurzeralm, které je spolu s Hinterstoderem takzvané dvojstředisko, i když nejsou přímo propojení. Ovšem prý existuje studie, která toto řeší a střediska by se spojila přímo lanovkami, jak to bude ale reálné je jiná otázka.

Doprava do střediska je velmi jednoduchá a pro sportovce z ČR i krátká. Z Prahy cca 350 km a 4 hodiny jízdy, což je opravdu super. Za Dolním Dvořištěm se za chvíli najede na dálnici a poté už jen něco přes hodinu jízdy a už je zde sjezd na Spital am Pyhrn. Odtud cca 2km a jsme na prostorném parkingu u dolní stanice lanovky.

Někoho možná znervózní poměrně neobvyklé množství lyžařů se skialp výbavou a tak si asi říká, jestli jsou vůbec v tomto středisku nějaké lanovky, nebo bude muset šlapat po svých, což je pro většina našinců nepředstavitelné. Nemusíte mít ale strach, toto středisko je velmi oblíbenou výchozí stanicí pro skialpinistické výlety do Totes Gebirge.

Takže hned z údolí se můžete těšit na nejrychlejší pozemní lanovku na světě! Je poměrně stará, ale rychlost 14m/s je opravdu dost. Takže těch 2,5 km trvá jen chvilku. Po vystoupení z lanovky uvidíte vysokohorský charakter střediska, je to tu opravdu hezké a málokdy zde fouká (oproti parkovišti).

Tato centrální část areálu je určená dětem. Jsou zde tři dvojkotvy, dětský pás a pohodlná čtyřsedačková lanovka. Vše je dost přehledné a působí to tu pohodovým a uklidňujícím dojmem. Když se však podíváte více nahoru, vaše oko spočine na dvojsedačce, která se pomalu šplhá někam do výšin. To je Frauenkar, nejvyšší bod střediska (1870m.n.m.). Působí oproti zbytku dosti divoce a prudce.

Ano, na Frauenkar se vyskytují ty nejlepší sjezdovky střediska a samozřejmě je to zde i ráj freeride. To znamená, že když zuří bouře a všude ve Štýrsku panuje opravdová čina, sněží, není nic vidět, je to to pravé místo. V závětří a mezi řídkým modřínovým lesem, který se čím dál tím více skloňuje a končí cca 10 m vysokým skalnatým pásem se budete cítit jako v ráji.

Také lyžaři na sjezdovkách si zde užijí a černá 3a je opravdu skvělá. Po průměrném začátku se začne terén strmě svažovat a poslední úsek je široký a opravdu černý. Za zmínku ovšem stojí i oba sjezdy do údolí. Červená č.1 vede podél pozemní dráhy a se svými 3500 m je opravdovou místní lahůdkou, pokud jsou ovšem dobré podmínky a zejména dopoledne, protože je dojezd jen v 810 m.n.m. a později je zde hodně lyžařů vracejících se dolů a podle toho vypadá i povrch tratě. My jsme měli například trochu led.

A pak je zde ještě modrá č.2, která je taková opravdová kochačka s délkou 4500 m. Jel jsem ji jednou, ale opravdu jsem si jízdu užil.

Rodiny s dětmi mají k dispozici ještě pojízdný pás, pro zábavu pak rychlostní a skikrosovou dráhu. A když někoho omrzí skialp a sjezd, může si vzít běžky a na 4,6km dlouhém okruhu vklidu sám nerušeně kroužit.

Podstatnou součástí dnešního lyžování je i občerstvení. Máte to zde dost jednoduché. Najíte se moc dobře jak v dřevěném srubu Barenhutte pod čtyřsedačkou, tak i na konci pozemní lanovky. Obě jsou koncepčně jako samoobslužné jídelny, což je podle mě nejlepší řešení. Protože čekat hodinu na zaplacení až se k tobě uráčí číšník zkrátka v Alpách nechceš!

Co se týká ubytování, spali jsme v Tauplitz, ale zde bych volil asi někde na hezkém privátním ubytování na farmě někde ve Spital am Pyhrn, kde jsme byli v minulých letech.

Sečteno podtrženo, opět nás Wurzeralm nezklamal a na jeden den je to ideální volba, opravdu, vyzkoušejte, je zde příjemně a když máte ještě k tomu děti, nebo jste vášniví vyznavači freeride a zrovna sněží, je to tutovka!!!

Testovací jezdec pan Jan Kopáček

Panu Kopáčkovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.