Reklama

recenze
ubytování

Saas-Fee (1800 – 3600 m. n. m.)

reklama

Recenze ubytovacích zařízení

Komentáře ke středisku

Autor
Nadpis
Datum
  • Petr
    13 čtyřtisícovek
    02.02.2015 - 13:29

    ne 10, ale 13 .... :-)

  • Petr
    zima
    02.02.2015 - 13:23

    Takže pár postřehů co se týče té zimy.
    V lednu (január) je v Saas Fee opravdu zima, ne nadarmo je to nejstudenější místo celého Švýcarska. Klidně se může stát, že tam bude běžných +/- 10°C, jako je všude kolem, ale také ne. Těch 10 čtyřtisícovek prostě dělá svoje.
    Názorný příklad - dnes, 2.2.2015 je na spodní stanici ve výšce 1800mnm - 14°C. Na horní stanici je ale -26°C !
    Pro srovnání, Tignes má ve výšce 2100mnm -5°C a na nejvyšším bodě je momentálně -18°C !
    A jsou v lednu dny, kdy je dole -26°C !!!!!!!! Teplota se pak na horních částech areálu běžně pohybuje kolem -35°C. A v tom se opravdu lyžovat nedá.
    Takže z tohoto pohledu je třeba být připraven. Neznamená to, že by v lednu bylo na nejteplejším místě areálu pořád -20°C, ale není to nic neobvyklého. S tím je třeba počítat.
    Stejně tak je třeba počítat s tím, že se člověk při lyžování celkem nachodí. Systém zdejších lanovek je mírně řečeno nešťastný. Česky řečeno, blbější systém na světě nikde neexistuje. Jen výjezd nahoru trvá 45 minut a člověk u toho nachodí tak 500m.
    Však také sílí tlak ubytovatelů na zásadní výměnu celého lanovkového systemu. Počet návštěvníků, jim díky nevyhovujícím lanovkám, každý rok klesá. Už jenom to, že z východní části střediska, je to k nejbližší lanovce přes kilometr, moc návštěvníků nebere. A věřte mi, žádná elektrický bus (velikostí to jsou spíš autíčka k autodráze a sotva poberou naráz 4 lidi), vás k lanovce nedoveze. To by jich každý hotel musel mít minimálně 10 a stejně by to silniční infrastruktura střediska nezvládla. Takže hezky po svých !!!
    Stejně tak je pravdou, že místní hotely nabízejí v lednu skipasy zdarma a důvod je právě ta zima. Ale může se stát, že tam člověk chytně běžných -10°C.
    Já zažil týden v roce 2009 zimu -35°C, dole ve středisku bylo -25°C. Také moc lidí na sjezdovkách nebylo.
    Co se týče toho slunka, tak bych chtěl opravdu vidět, na kterých sjezdovkách se Emily v lednu slunila. To je naprostá blbost. V lednu je slunce tak nízko, že se přes vrcholy těch čtyřtisícovek prostě nedostane. Pokud je jasno a svítí, tak svítí část dne na horní plato a na část sedačkové lanovky v polovině areálu. Celá dolní půlka je totálně ve stínu. Tady na této fotografii je to krásně vidět. http://www.igluski.com/switzerland/saas-fee_r4118
    Přesně tak to vypadá v Saas Fee v lednu.

  • emily
    top stredisko
    01.02.2015 - 17:29

    Nie je veľa toho čo sa dá vytknúť tomuto stredisku. Bola som tam dvakrát vždy v januári a určite sa nedá hovoriť o katastrofálnej zime....
    to je rozhodne prehnané....slnka som si užila na svahoch tiež v pohode..... na niektorej zjazdovke dlhšie na inej kratšie
    inak toto stredisko má pre mňa jedinečnú neopakovateľnú atmosféru....
    nádherné romantické zasnežené miesto v ktorom to žije a po ktorom sa takmer výhradne presúvate po vlastných ( jazdia tu iba elektromobily ),keďže auto ste museli odparkovať v garážach na začiatku strediska...
    je tam draho...ale kto na to má.....vrele odporúčam

  • ski
    Irča
    16.04.2014 - 16:54

    Výhoda to je tak akorát v březnu a dubnu, jinak ne.
    Vysloveně katastrofální je leden, kdy je tam zima jak nikde v Evropě. Za celý den se na sjezdovky slunce ani nepodívá a takovou zimu jsem ještě nikde nezažil. A prosinec s únorem nejsou o moc lepší. Podobnou ledovou kotlinu v Evropě budeš těžko hledat.
    To že to není v lednu žádná hitparáda dokládá fakt, že už několik let dávají místní hoteliéři k ubytování skipas zdarma. A i tak je tam v lednu poloprázdno !!!

  • Irča
    Saas Fee
    16.04.2014 - 07:43

    Haha. Já jsem se jen zasmála tomu, že prý jediná nevýhoda Saas Fee je orientace sjezdovek na severní stranu... NENÍ TO NÁHODOU OBROVSKÁ VÝHODA? JE TO OBROVSKÁ VÝHODA!!!

  • Radous
    lentní lyžovačka
    07.08.2012 - 12:47

    Pro letní lyžovaní jedno z nejlepších středisek alp. Dne 1 srpna jasno a téměř bezvětří, ráno v 8:30h -1C, v poledne 5C, sjezdovky velmi dobře upravené, dopoledne krásný tvrdý manšestr bez ledu, po 11h sníh pomalu povolil na jarní firn. Vleky v provozu do 13:30h. Ceny né úplně lidové, 2denní permanentka 262CHF/os platí pro Saas-Fee i Zermatt.

  • Yeti :)
    celkem ok
    10.01.2010 - 00:52

    Asi jsme byli z těch šťastnějších a lyžování jsme si užili bez problému. Nefoukalo nám a celé středisko bylo otevřené až na vrchol Allalinu. Jedinou nevýhodu spatřujem v orientaci sjezdovek na severní stranu, takže si sluníčka moc neužijete. Jinak ale vše bez chyby.

  • M.Denk
    pro Petra
    07.04.2009 - 13:16

    Jak to tak čtu,tak asi opravdu smůla na blbýho řidiče. My jsme za celý týden měli tu čest s třema řidičema a naštěstí v pohodě. Dokonce i lyže se dávaly do zadu i do kufru. Špínu na lyžích jsme neměly, Saas Grund je přeci jen kouse do Saas Fee i do Saas Almagell. Takže z mého pohledu skibusy ok. Saas Balen je trochu z ruky.

  • Petr
    super, ale jen někdy
    06.04.2009 - 19:38

    Mě právě ten brajgl na silnicích docela vadil, protože než jsem dojel busem ze Saas Balenu do Saas Fee, tak byly jak prase. Arogantní autobusák mě je nechtěl dát dolů do kufru, že prý je může vozit jen vzadu. Jak se říká líná huba holé neštěstí - tak jsem nelenil a postěžovaljsem si paní domácí a ta se telefonicky na vedení skibusů informovala. Odpověď zněla, že se lyže samozřejmě do kufru dávat můžou. Jak píše pan M.Denk jsou tam většinou slušní a ochotní lidé !!! Teda je tam pár trotlíků, ale ty vždy vyzobu já. Druhý den jsem si ráno kufr bez ptaní otevřel a lyže dal dolů a kupodivu žádná odezva. Jel jiný řidič. Odpoledne při odjezdu to už bylo jiné. Trotlík přišel opět o 5 minut pozdě a znovu mě lyže nechtěl dát dolů. Po dobrém to bohuže nešlo. Jak jsem vcelku klidný a nekonfliktní typ, tak takový řev autobusové nádraží v Saas Fee ještě nikdy nazažilo. Použil jsem snad všechna sprostá slova co v němčině existujou, vyslechl si něco o přesném švýcarském čase a svůj výbuch hněvu jsem zakončil cosi o usraném zaměstnanci permanentně opožděných skibusů. Řval jsem asi trochu víc, protože se najednou čekárna podivně zaplnila. Nejsem na to hrdý, ale nenechám sebou vydrbávat. Lyže jsem mohl nechat v kufru a už jsem stou přesnou švýcarskou hvězdou nikdy skibusem nejel. Asi si vzal volno, protože pak už jezdil jinej řidič. Ono opravdu není moc příjemné mít lyže čerý a špinavý od posypu - to se pak nejen blbě jezdí, protože je skluznice plná špíny, ale hlavně je člověk jak šmudla. To je věc která mě tam nesmírně točila.

  • M.Denk
    tohle se nám nestalo....
    04.04.2009 - 20:40

    Jak čtu vaše zkušenosti, tak opravdu nám se za celý týden ani jednou nestalo, že by skibus jezdil takhle špatně. Bydleli v Saas Grundu, jezdily jsme jak do Saas Fee, do Saas Almagell i po Saas Grundu vždy ski busem a vždy naprosto bez problémů a na čas. Ten nepořádek bych tak nedramatizoval, když kdekoli sleze sníh, je na silnicích fůra prachu a posypu. Jinak jsou to všechno v podstatě takové větší vesnice s ovcema a možná i s jinou zvěří :o))), takže smrádek a binec k tomu patří. Zase tak dokonalí Švýcaři nejsou, aby se dalo jíst z chodníku....tomu snad nikdo nemůže věřit.

  • Petr
    Lucie, máš pravdu
    02.04.2009 - 18:09

    Je to přesně tak jak píšeš. Báje a pověsti v čechách o Švýcarské přesnosti, pečlivosti a pořádku jsou dobré tak pro lidi co sedí doma a nikam nejezdí. O jejich přesnosti jsem přemýšlel celej týden na jejich autobusovém nádraží v Saas Fee, kde na světelné tabuly svítil nápis odjezdu autobusu 15:14 a na hodinách nad hlavou 15:20 a řidič nikde a u autobusu hromada brblajících lidí z celé evropy !!!!!! To bylo každý den. Ranní odjezd do Saas Fee byl to samé. Pořádek jim taky moc neříká. Daleko čistější zemí je Rakousko a dovolím si tvrdit že třeba v Krkonoších je také čistěji. Na druhou stranu jejich umění naprosto dokonale upravit sjezdovky je nespochybnitelné. Nikde jinde v alpských zemích to neumějí lépe. Když porovnám úpravu sjezdovek třeba v rakouském Pitztalu oproti Saas Fee, tak na Pitztalu jsou o 100 let pozadu. Jak jsem už psal - sundat růžové brýle a skvěle si zalyžovat !!!!

  • Lucie
    moje zkušenost
    01.04.2009 - 07:10

    V sobotu jsem se vrátila ze SAAS FEE a jsem v rozporu. Lyžování je tam opravdu královské, ale vážně nesmí ani trochu foukat. Nám foukalo v úterý a byl uzavřen celý areál kromě dětských vleků. Ve středu bylo podobně, ale jela alespoň dolní půlka od Morenie. Nikdy jsem nic podobného nezažila a třeba v Rakousku jsem jezdila při daleko větším větru. To je divné. Třeba na Stubaii takto fouká každý druhý den a jede všechno. Co píše pan M.Denk o ježdění skibusů na čas, tak já mám naprosto odlišnou zkušenost. Skibus ze Saas Fee do Saas Balen má pravidelný odjezd v 15:26 a řidič pravidelně chodil kolem 15:30 a odjezd byl většinou o 10-15 min. opožděn. To samé bylo ráno v Saas Balenu kdy měl jet v 8:10 a přijížděl tak v 8:15 - 8:20. V tomto je třeba plně dát za pravdu Petrovy. Švýcarské hodinky mají v odjezdech skibusů velké rezervy, ale to neplatí o vlaku. Ten jezdí na vteřinu přesně !!!!!! Co se týká úpravy sjezdovek, tak to je to nejlepší co jsem kdy zažila. Nikde žádný pruhy, nikde se napovalují ledové hroudy, žádný prohlubně - prostě paráda.

  • M.Denk
    Saas Fee je super
    31.03.2009 - 11:26

    Saas Fee je super lyžařské středisko střední velikosti. Perlou alp ho dělají hlavně kolem dokola samé čtyřtisícové hory. Sjezdovky jsou všech kategorií, v naprosto perfektní kvalitě. Je opravdu potřeba sledovat předpověď počasí,pokud fouká vítr, díky velké nadmořské výšce je půl areálu zavřeno. Dá se ale využít také skvělý Saas Grund nebo Saas Almagell - tam nefouká. Naprosto dokonale je provedeno metro na Alalin, ledovcová jeskyně a otáčivá restaurace, to se Švýcaři opravdu vytáhli. Jen je škoda, že není vidět Matterhorn, Dom je prostě vyšší. Všem doporučuji do těchto míst v Alpách vyrazit. Jinak jste prostě ve Švýcarsku, takže vše precizní. Skibusy poslední módy, jezdí na čas, místní lidé jsou velmi přátelští. Jen je potřeba umět německy!!! Jiné jazyky zapomeňte a češtinu neuslyšíte vůbec. Dokonce to není ani tak daleko, jak se všude uvádí. Ideální cesta je z Prahy na Norimberg, Stuttgart, Singen, Zurüch, Cham, Andermatt, Brig, Visp a Saas Fee. Po této cestě u Andermattu sice musíte využít k přejezdu zavřeného Furka Pasu vlak, ale za 30,-SFr ušetříte cca 200km po dálnici z jedné cesty. Rozhodně střediska SaasStall stojí vyzkoušet. Dokonalá jarní lyžovačka a dovolená.

  • Petr
    super, ale jen někdy
    30.03.2009 - 06:53

    Je to tam opravdu super, ale musí být krásné počasí a hlavně nesmí vůbec foukat vítr - jak jen trošku pofukuje, tak zavřou celou horní půlku areálu a pak je to tam naprd. Velkým zklamáním je pověstná čistota a přesnost, protože + - 10 minut žádná míra. Čisto a uklizeno je pouze u hotelů, jinak kolem dokola bordel jak někde na balkáně. Co se týká úpravy sjezdovek, tak lepší to být už ani nemůže. Naprosto dokonalé. Závěr - pokud je slunečno a bezvětří, je tam lyžování z říše snů a na to ostatní je třeba sundat růžové brýle.

  • Lubos
    super
    29.04.2007 - 08:46

    Saas-Fee je opravdu perla Alp. Poznal jsem hodne stredisek v Alpach, ale Saas-Fee je bez konkurece. Co jini utrati za cigarety ja za lyzovani. Kazdy mesic dam stranou 1200 kc a jednou za rok vyjedu do Alp. Jsem starsiho data. Vecer se podivam na pocasi za patnact minut mam zbaleno a sam autem rano vyrazim do Alp. Ubytovani sezenu bez problemu. Doma je kraval, ze odjedu na hory ale SKI to je moje laska!!!

Přidat nový komentář nebo recenzi ubytování

? + tři = sedm
Pro zamezení SPAMu, vypočítejte prosím tento příklad.
Výsledek zadejte číslicí.
Např. " dva + tři = ?" Správná odpověď je "5".

Reklama

související
články

ski
atlas

Mladé Buky jsou poměrně novým střediskem ležícím 5 km od Trutnova u hlavní silnice směrem na Pec pod Sněžkou. Lyžařské středisko se rozkládá v okolí obce na loukách pod Č...
Lyžování ve výškách: 470 - 580 m.n.m
Délka sjezdovek: 5 km
ZelenéModréČervenéČerné
zelenamodracervenacerna
0 %75 %25 %0 %