Report - Hochkönig-Maria Alm 10.3.2019

Oblast Hochkönig je součástí lyžařského oblasti Amadé. Na jednom konci střediska je Mühlbach a na druhém Maria Alm, jsou od sebe vzdálená 21 km, celou tuto trasu je možné ujet na lyžích za méně než 2 hodiny.

Mühlbach je malé městečko v údolí v nadmořské výšce 850 m, je vzdálené pouze 13 km od dálnice A10, jen 60 km od Salzburgu, je zde jen menší supermarket Spar.

Maria Alm v nadmořské výšce 800 m je trochu větší a je jen 4 km od většího Saalfeldenu.

Nemusíte se obávat, že byste do střediska nedojeli vlivem počasí, není to nikde vysoko v kopcích, ale v údolí a cesta vede mírně do kopce s minimálním převýšením, zejména do Maria Alm od Saalfedenu.

Příjezd z Prahy - pojedete přes České Budějovice (buď kolem Tábora nebo Písku) na hraniční přechod Dolní Dvořiště. Nyní už od Freistadtu najedete na novou dálnici s tunely, v Linci se napojíte na dálnici A1 do Salzburgu, tam se pak vydáte na jih po dálnici A10. Budete potřebovat rakouskou dálniční známku (10-denní je za 9,20 Euro, to je cca 235 Kč, oproti loňsku podražila o 20 centů). Mühlbach je jen 13 km od dálnice A10, sjezd u Bischofshofenu. Celkem je to asi 435 km a zhruba kolem 5-5,5 hodin jízdy.

Do Maria Almu je lepší jet z druhé strany přes Saalfelden a Lofer, ze Salzburgu je to 73 km, z Prahy cca 450 km. Nejkratší cesta do Maria Almu (bez nutnosti kupovat rakouskou dálniční známku) vede přes Šumavu -Strakonice - Vimperk - hraniční přechod Strážný, pak přes německý Pasov, kousek po německé dálnici (kde se zatím neplatí), dále podél řeky Inn po německé straně, pak kolem Salzburgu přes Freilassing, Bad Reichenhall, Lofer a Saalfelden je to cca 410 km, cca 5-5,5 hodiny jízdy autem.

Příjezd z Brna - po dálnici D1 na Břeclav - Vídeň po rakouské dálnici A1 na Linz a Salzburg je to cca 490 km, cca 6 hodin cesty, budete samozřejmě potřebovat rakouskou dálniční známku za 9,20 Euro. Je možné jet i spodem po dálnici S6 na Leoben, pak na A9 na Liezen, tam sjedete z dálnice a pojedete kolem Schladmingu a Radstadtu po silnici 320, je to asi 470 km.

Středisko - Hochkönig, nejvyšším vrcholem je Schneeberg 1921 m, je součástí největší lyžařské oblasti v Rakousku - Ski Amadé, ta má celkem 760 km sjezdovek, 270 lanovek a vleků v 5-ti oblastech a 25 střediscích.

Oblast se jmenuje Hochkönig podle stejnojmenného vrcholu 2941m vysokého, který uvidíte snad z každé sjezdovky (je přímo naproti severně přes údolí). V Hochkönigu se lyžuje v nadmořské výšce od 820 až 1900 m.

V oblasti je 120 km sjezdovek různých obtížností s 32 lanovkami a vleky. Většina sjezdovek je zasněžována, jsou tu moderní většinou 4-6 sedačky s bublinou, některé s vyhříváním. S výjimkou staré dvousedačky v Dientenu, na které jste se mohli svézt letos naposledy, od příští sezóny (2019/20) ji nahradí moderní kabinová lanovka, která už má postavené sloupy. Pak jsou zde moderní 8-místné kabinkové lanovky, ty jsou čtyři, nejdelší je dlouhá přes 3,5 km. Klasické vleky jsou zde jen velmi vyjímečně a když nechcete, tak na ně vůbec nemusíte. Sedačkové lanovky zde mají velké převýšení, většinou mezi 450 až 670 m a nejdelší má délku přes 2 km.

Z Maria Almu nyní jedou z jednoho místa kabinkové lanovky, jedna na hlavní svahy a nově i na protější svah, kde nahradila původní vlek.

Celá oblast Hochkönigu je v podstatě na jednom hřebeni, přerušeném pouze v Dientenu, většina svahů je orientována k severu, což je dobré s ohledem na tání sněhu.

Na lyžích je bez problémů možné dojet z jednoho konce střediska na druhý - takzvaná Königstour, je dlouhá 35 km a 7.500 výškových metrů, dá se to pohodlně stihnout tam i zpátky.

Jsou zde obecně krásné široké, dlouhé a dobře upravované sjezdovky, většinou červené nebo modré obtížnosti. Je zde v podstatě 6 nástupních míst (s parkovišti) do střediska Hochkönig, od Mühlbachu přes Dienten, Hinterthal až po Maria Alm, jsou v nadmořské výšce od 820 v Maria Almu až po 1060 m v Dientenu.

Skipas v sezóně 2018/19 stojí 53,50 Euro (to je o 2 Eura víc než loni), na dvoudenním skipasu ušetříte jen 1 Euro, je za 106 Euro, ale platí už pro celou oblast Amadé.
Od 8:30 jezdí kabinky z údolí a od 9:00 ostatní lanovky, jezdí do 16:00, některé až do 16:30.
Mimosezóna začíná od 16.března a trvá do konce sezóny, lyžuje se za 49,50 Euro. Záloha na skipas je od sezóny 2015-16 zvýšena ze dvou na 3 Eura.

Okraje sjezdovek jsou dobře značené tyčemi a občas i ochrannými sítěmi.

Hlavní parkoviště v Hochkönigu je štěrkové, po dešti nebo odpoledne po oblevě je zde bláto. K pokladnám a k hlavní kabinkové lanovce dojdete pěšky nebo sjedete po modré sjezdovce, která lemuje parkoviště (podél potoka a hlavní silnice). Parkování v Maria Almu za potokem je asfaltové, musíte pak přejít přes lávku, přímo pod lanovkou jsou parkoviště na štěrku a většinou i ledu. Parkování je samozřejmě zdarma.

Služby - nahoře na svazích u sjezdovek je několik restaurací. V případě pěkného slunečného počasí můžete sedět na venkovních terasách. Ceny nápojů: káva a čaj jsou kolem 3 Euro, Cola 0,33 za 3 Eura, voda/ minerálka 0,33 za 2,50 Eura. Pivo 0,5 litru stojí už kolem 4-5 Eur. Polévky kolem 4-6 Eur. Párky a bratwurst kolem 4-6 Eur. Pizza od 9-13 Eur, těstoviny a špagety od 9 do 12 Eur, saláty od 6-12 Eur, jídla z pánve a grilu od 14 do 25 Eur. Hlavní masová jídla a ryby od 12 do 18 Euro. Steaky od 20-35 Eur.

Můj názor: Středisko Hochkönig je mi velmi sympatické a mohu ho doporučit. Vyhovuje mi, že tu jsou většinou moderní rychlé čtyř- nebo šestisedačkové lanovky s bublinou. Lyžuje se zde na širokých sjezdovkách, ty u sedačkových lanovek mají délku kolem 1,7-2,3 km a velké převýšení 450-670 m. Většinou jsou orientovány na severní stranu. Ani o víkendu zde nejsou fronty (byl jsem velmi překvapen, když o druhém březnovém víkendu bylo ráno parkoviště v Maria Almu v podstatě prázdné, bylo to asi dané horším počasím). Na lanovky jsem nikde nečekal a jezdil bez front.

Za den je možné bez problémů projet celé středisko. Funguje zde systém Skiline, sledování skipasu, takže víte, kolik jste ujeli kilometrů a jízd na lanovkách. Bohužel v Marial Almu není přístroj, který systém Skiline načítá a tiskne (takže to můžete zjistit pouze na internetu, pokud jste v systému registrováni). Sjezdovky jsou dobře upravené, ráno na vás čeká krásný manšestr, pokud přes noc nenapadne nový sníh. Což se mi tu už stalo, tak jsme lyžovali v novém volném neupraveném prašanu (to je ale běžné všude). Odpoledne se na prudších a užších úsecích tvoří boule, záleží na teplotách a sněhu.

Středisko není mezi Čechy moc známé a navštěvované, potkal jsem jich poměrně málo (většinou z oblastí Amadé jezdí více známého Flachau a Schladmingu). Jako plus, zde vidím vzdálenost z Čech, pouze 60-70 km od Salzburgu, do Maria Almu (vlastně i do Mühlbachu jen o 23 km dále) je možné se dostat i bez rakouské dálniční známky a nemusíte zdolávat žádné hory ani platit tunely.

Na dvou a vícedenní skipas Amadé si můžete zajet i do středisek Wagrain, Alpendorf, Flachau, Zauchensee, Altenmarkt, Flachauwinkl, které jsou vzdáleny cca 20-40 km. Případně pokud bydlíte u Maria Almu, můžete do Leogangu-Saalbachu nebo Zell am See - Schmitten.

Oficiální stránky střediska: http://www.skiamade.com/cs/zima/lyzarske-stredisko/hochkoenig
http://www.hochkoenig.at/de/winter-urlaub-salzburg/ski.html

Plán střediska - sjezdovek: https://www.hochkoenig.at/pdf/HK_pistenpano_de1.pdf

Ceny skipasů: http://www.hochkoenig.at/en/winter-holiday-salzburg/ski/ticket.html

Testovací jezdec Karel Kolečko

Panu Kolečkovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.