Report - Flachau 2. 4. 2018

Flachau je malé městečko v údolí mezi  Wagrain a Radstadt, jsou zde dva supermarkety Penny Market a M Preis. Flachau je zhruba 70 km jižně od Salzburgu a 20 km od Sankt Johann  im Pongau a 10 km od Radstadtu.

Lyžařská oblast Flachau je přímo spojená s Wagrainem a St.Johann-Alpendorf a od zimy funguje pod společnou značkou Snow Space Salzburg.

 

Flachau se nachází v údolí v nadmořské výšce 900 m nad mořem. Středisko je velmi populární a známé díky dobré dostupnosti, pravidelného pořádání nočního ženského slalomu (na sjezdovce Hermana Mayera), který je zařazen do Světového poháru v lyžování, už v březnu 2018, byly plakáty na závod, který se jede 8. ledna 2019. Nedaleko Flachau v Altenmarktu je výrobní hala lyží značky Atomic.  Nemusíte se vůbec obávat, že byste nedojeli s ohledem na zimní počasí, není to vysoko v kopcích, ale dole v údolí, navíc jen 2 km od dálnice A10.



Příjezd z Prahy - pojedete přes České Budějovice (buď kolem Tábora nebo Písku) na hraniční přechod Dolní Dvořiště.  Nyní už od Freistadtu 14 km od hranic najedete na novou dálnici s tunely, v Linci se napojíte na dálnici A1 do Salzburgu, tam se pak vydáte na jih po dálnici A10. Budete potřebovat rakouskou dálniční známku (10-denní  je za rovných 9 Euro (zdražila pouze o 10 centů proti loňsku) cca 230 Kč. Flachau je jen 2 km od dálnice A10. Celkem je to asi 450 km a zhruba 4,5- 5 hodin jízdy.

Příjezd z Brna - po dálnici D1 na Břeclav - Vídeň  po Rakouské dálnici A1 na Linz a Salzburg je to cca 504 km, cca 5-6 hodin cesty, budete samozřejmě potřebovat rakouskou dálniční známku za 9 Euro. Je možné jet i spodem po dálnici S6 na Leoben, pak na A9 na Liezen, pak sjedete z dálnice a pojedete kolem Schladmingu po silnici 320, je to asi 446 km.




Středisko  - Flachau - z nadmořské výšky 889 m se přes tři lanovky, dostanete na nejvyšší bod střediska 1881 m lanovkou Star Jet 3. Flachau je součástí lyžařské oblasti Ski Amadé, to je největší lyžařská oblast v Rakousku, má 760 km sjezdovek, 270 lanovek a vleků v 25 střediscích.

Na sjezdovky z Flachau je přístup ze 3 míst, dvě sedačkové lanovky - Space Jet 1 a Star Jet1 a kabinková Achterjet, dále je tam přístup kabinkou z Moadörflu (směr Wagrain) Rote 8er, také je tam možné  dostat se tam ze sousedního Wagrainu kabinkou Flying Mozart. Zima 2017-18 byla na sníh velmi bohatá, takže i na začátku dubna nebyl problém sjet na lyžích až do údolí.  

Od zimní sezóny 2013/14 je v provozu velká kabina G-link pro 130 osob, která je ve výšce víc jak 100m nad údolím a městečkem Wagrain propojuje střediska Wagrain a Flachau, stanice jsou v nadmořské výšce kolem 1240 m, jsou od sebe vzdálené přes 2 km.

Ve Flachau je několik 6-ti a 8-mi sedaček s pěknými širokými sjezdovkami. Většina sjezdovek je zasněžována a po ránu jsou dobře upraveny, pokud v noci nebo ráno nenapadne nový sníh. Okraje sjezdovek jsou značeny tyčemi. U každé lanovky ve Flachau jsou parkoviště většinou štěrkové nebo asfaltové, samozřejmě bezplatné, je zde místo pro nabíjení elektromobilů.





Denní skipas v sezóně 2017/18 stál 51,50 Euro (proti loňsku podražil o 1,50 Eura), na dvoudenním skipasu ušetříte pouze 50 centů, je za 102,50 Euro. Lyžuje se zde od 8:30 od února do 16:15 (jinak 16:00). Mimosezóna je každý rok později letos až od 31. března, pouze na týden do 8.4, jezdíte za 48 Euro. Záloha na skipas je 3 Eura. Už se objevili nové ceníky na rok 2018/19 a skipas zdražuje opět o další 1,50 Euro na 53 Eur, dvoudenní neposkytne žádnou výhodu a slevu takže 106 Eur. 

Služby - nahoře na svazích je několik restaurací. V případě pěkného počasí je možnost sedět na venkovních terasách. Ceny: káva a čaj kolem 3 Euro, Cola 0,33 za 3 Eura, voda/ minerálka 0,33 za 2,50-3 Eura. Pivo 0,5 litru stojí kolem 4 Eur. Polévky kolem 4-6 Eur. Párky a bratwurst kolem 4-6 Eur. Pizza od 9-13 Eur, těstoviny a špagety od 8 do 10 Eur, saláty od 4-12 Eur, jídla z pánve a grilu od 12 do 22 Eur. Hlavní masová jídla a ryby od 12 do 16 Euro.  Steaky od 20-30 Eur.

Potraviny a nápoje můžete nakoupit v Penny nebo M-Preis (mimo neděle, to je v Rakousku v obchodech s potravinami zavřeno). U lanovky je prodejna sportovních potřeb (lyží, zimního vybavení, oblečení) půjčovna, servis lyžařského vybavení, další sportovní prodejny s půjčovnami jsou ve městě.



Ubytování - nejlevnější najdete v privátních apartmánech na okraji středisek (cca od 20-25 Eur na osobu), dražší jsou pak penziony se snídaní, případně polopenzí a nejdražší jsou samozřejmě hotely v centru města nebo u sjezdovek. V hlavní sezoně je velký problém sehnat za rozumné peníze ubytování na víkend. Když pojedete na celý týden, bude výběr i ceny určitě lepší, než u krátkodobých pobytů.





Můj názor: Pokud chcete jezdit na delších širokých sjezdovkách střední obtížnosti se sedačkovými lanovkami  s bublinou, ve Flachau máte slušný výběr od údolí až nahoru, od Space Jet 1 po Space Jet3 to samé u Star Jet 1 až Star Jet3. Jsou zde čtyři šesti a dvě osmi-sedačky s bublinou, některé vyhřívané. Kabinka je zde pouze jediná Achter Jet.

V sezóně bývá ve Flachau o víkendech dost lidí, je to velmi oblíbené středisko. Jsou tu pěkné široké, většinou nepříliš prudké hlavně červené sjezdovky, které jsou dobře upravené, ráno na vás čeká krásný manšestr, pokud přes noc nenapadne nový sníh. 

Jako plus, zde vidím vzdálenost z Čech, pouze 65 km od Salzburgu, navíc po dálnici dojedete přímo až do střediska, nemusíte zdolávat žádné hory ani platit mýtné za tunely.  Velkou výhodou je, že při vícedenních skipasech můžete jet kamkoliv v oblasti Amadé - 760 km sjezdovek, 270 lanovek a vleků v 25 střediscích. Cena skipasu pro sezónu 2018/19 je 53 Euro/den + 3 Eura záloha.



Oficiální stránky střediska:  http://www.flachau.at/
Interaktivní plán střediska - sjezdovek: http://affiliate.skiamade.com/de/winter/skiregionen/pistenpanorama?zoom=96



Testovací jezdec Karel Kolečko



Panu Kolečkovi opět moc děkujeme za report, za který od nás dostal skipas do střediska Flachau ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT.
Podrobnější info najdete
ZDE