Report - Nassfeld 5.1.2019

Na začátku ledna jsme se vydali do střediska Nassfeld. Nassfeld se nachází cca 50 km od Villachu, na hranicích mezi Rakouskem a Itálií. Doprava u jihu Moravy nám zabrala necelých 6 hodin, zejména prvních 200 km stálo za to – husté sněžení a vítr. Naštěstí, čím více na jih jsme jeli, tím se počasí lepšilo. Nejlepší spojení je po dálnici A2 a po sjezdu z dálnice u Arnoldsteinu je to už jen cca 35 km do Tröpolachu k nástupu na kabinku Millenium express.

Ubytování
Byli jsme ubytováni na statku na kraji městečka Hermagor – od lanovky cca 8 minut jízdy. Spousta možností ubytování je však i blíže k nástupní stanici Millenia v Tröpolachu, případně i přímo u sjezdovek v centru střediska, v částech Sonnenalpe a Sonnleiten, kam se dá vyjet pohodlně autem.

Středisko
Nassfeld se nachází na hranicích mezi Rakouskem a Itálií a myslím, že je i nejjižněji položeným rakouským střediskem. Díky této poloze je Nassfeld jedním z nejslunečnějších rakouských středisek, o čemž jsme se během našeho pobytu přesvědčili – ačkoli byla původně předpověď všelijaká, tak nakonec všechny 3 dny bylo nádherné azuro, i když na hřebenech trošku foukalo.



Nassfeld se svými 111 km sjezdovek není ani velké ani malé středisko, řekl bych tak akorát na 3- denní návštěvu (samozřejmě i delší).
Hlavní nástup do střediska je přes lanovku Millenium Express, která Vás z nadmořské výšky 610 m vyveze až na vrchol Madritsche ve výšce 1900 m. Jedná se o jednu z nejdelších rakouských lanovek a cesta trvá cca 20 minut. Spousty lidí využívá tuto lanovku i pro návrat do údolí, jelikož jedinou možností sjet zpět na lyžích je předlouhá sjezdovka Carnia, která však bývá v odpoledních hodinách dost rozbitá a navíc kvalita spodní části sjezdovky trpí i nízkou nadmořskou výškou. Takže kdo má rád boule, jede odpolední Carnii, my jsme jezdili lanovkou.

Z vrcholu Madritsche se na 3 strany rozbíhají sjezdovky. 3 sjezdovky s mírnějšími i prudšími pasážemi míří k ubytovací osadě Sonnleiten , kde je i cvičná louka s koberci, pohádkovými postavami a vleky. Jižním směrem pak pohodové červenomodré směrem k Sonnenalpe. Severním směrem k Troghöhe naopak poměrně ostré, sportovní červené sjezdovky – zejména začátek sjezdovky 60, kdy je třeba spustit se z hrany hřebene, je celkem zajímavý.

Tyto sjezdovky jsou obsluhovány pohodlnou sedačkou s bublinou, stejně tak jako sjezdovka 65 z vrcholku Rudnigsattel, která má skvělý profil. Bohužel v této části střediska dost foukalo a tak jsme se soustředili spíše na jižnější stranu. Mezi naši nejoblíbenější patřila sjezdovka 40, která měla 2 varianty - jednu přímou se 2 prudšími pasážemi a mírnější variantu, která byla ideální pro krásný carvingový oblouk.

Sjezdovka končila na „náměstíčku“, kde se nacházel bufet Schneemann s venkovním posezením a výborným bombardinem. Odsud také vedla lanovka k dalšímu vrcholku střediska Gartnerkofel. Z tohoto vrcholku se pak rozbíhali sjezdovky zpět do údolí .Jednou variantou byla červená Fis sjezdovka č. 1, která však, zejména na jejím začátku, byla hodně ledovatá, a proto jsem ji jeli jen jednou, více se nám líbila sjezdovka č. 4, která se v dolní polovině rozvětvila na několik variant. Vzhledem k tomu, že dopoledne byla sjezdovka ve stínu, tak vydržela ve velmi dobrém stavu téměř po celý den.

Další variantou, který nabízel Gartnerkofel, byly sjezdovky 7 a 8, které končily až na italském území. Obě sjezdovky byly obsluhovány rychlými 6-sedačkami a po celý den byly krásně zalité sluncem.
V této části střediska jsme si našli i oblíbenou hospůdku Garnitzen Alm – příjemné prostředí se sluneční terasou, výborné jídlo, rychlá a usměvavá obsluha -co víc si přát.

Celkové hodnocení

Na Nassfeld panují různé názory, někdo jej má rád někdo ne. Ve středisku jsme byli poprvé a musím říct, že se mi v Nassfeldu velmi líbilo.

Solidní délka a šířka sjezdovek s pěkným vlnitým profilem a zejména slunečné počasí spolu s menší obsazeností udělalo náš pobyt velmi příjemným a rádi se sem znovu vrátíme.

Menší slabinou jsou některé lanovky, které jsou nekryté a dovedu si představit,že v horším počasí to nemusí být úplně příjemné.

Více informací pak najdete na www.nassfeld.at

Testovací jezdec pan Libor Masař

Panu Masařovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.