Report - Radstadt/Altenmarkt 24.2.2018

Poslední únorová sobota byla jednou z letošních špiček rakouské lyžařské sezóny. Doznívající Semesterferien v blízkém Horním Rakousku a Štýrsku, spolu s jarními prázdninami v takřka celé Evropě, slibovali přelidněné sjezdovky snad ve všech letoviscích, stejně tak i kolony na dálnicích.

Zatímco hustému provozu na dálnici okolo Salzburgu či hlavní silnici Ennstalem se nedalo vyhnout, nalézt klidné lyžování v tomto rušném termínu se nám povedlo.

 

 

 

Zvolili jsme areál Radstadt/Altenmarkt, což je lyžařská houpačka s pouhými 18 km sjezdovek. Řadí se tak k nejmenším střediskům v rámci rakouského megastřediska Ski Amadé.

Zatímco sjezdovky v sousedních věhlasných areálech Flachau, Zauchensee či Schladming praskaly doslova ve švech, na zalesněných svazích nevelké hory Kemandhöhe s vrcholem v 1571 m n.m. vládl klid a pohoda. Jediným drobným nedostatkem byla nakonec absence slunce, které zůstalo skryto za zataženou oblohou a trochou mlhy.

 

 

 

Skiareál má 2 nástupní body s velkými parkovišti, na které navazují rychlé kabinkové lanovky vedoucí až na vrchol. Zatímco parkoviště za Altenmarktem možná mnozí minou cestou do známějšího Zauchensee, lanovka za Radstadtem zůstává trochu ukryta uprostřed golfových hřišť, ačkoli i ta je kousek od hlavní silnice do Obertauern.

Na obě parkoviště dojedete za cca 7 minut z dálničního sjezdu. My zaparkovali v 8:15 na takřka prázdném, přesto dobře organizovaném parkovišti v Radstadtu, kde nás jen několik schodů a 20 m dělilo lanovky s pokladnami.

Přestože oficiální provozní doba areálu začíná v 8:30, bylo již v tento čas se možné nechat vyvézt 8sedačkovou kabinkou Königslehenbahn. Ideálně tedy neváhejte si přivstat a buďte mezi prvními lyžaři na perfektně upraveném svahu.

 

 

 

Sjezdovky převážně označené jako modré a červené vedou k údolním stanicím lanovek v délce cca 3 km, přičemž překonávají převýšení poctivých 700 výškových metrů. Jejich profil i šíře je na rakouské poměry velmi dobrá, jsou velmi hravé a zároveň bezpečné plné přehledných úseků.

Naší nejoblíbenější byla sjezdovka č.1,  vedoucí podél nekryté 4sedačkové lanovky Hochbifangbahn II. Je to skutečně velmi přehledná červená sjezdovka, která po plošším rozjezdu z vrcholu nabízí příjemný profil. Těsně před jejím koncem lze odbočit na sjezd k údolní stanici po modré trati č. 2, z které se odděluje jediný černý úsek značený číslem 3 a červená č.4

Ať si vyberete kteroukoli variantu pro sjezd do údolí, čeká Vás velmi příjemný lyžařský zážitek, ačkoli dojezd je již mírný.

 

 

 

Z údolní stanice Altenmarkt máte možnost vyjet nahoru pomocí 10-místné kabinky Hochbifangbahn I nebo podniknout skituristiku do blízkého Zauchensee.

Zde platí taktéž místní skipas, přičemž skibusem trvá cesta údolím jen chvilku.

 

My doporučujeme ale zůstat na místním kopci. Jakmile totiž vyjedete nahoru, nabízí se Vám druhý 3 km sjezd do údolí. Tentokrát pod červenou lanovkou do Radstadtu můžete v několika variantách vychutnávat místní precizně připravené tratě. Tento svah nezřídka využívají sportovní lyžaři na uzavřené tréninky, stejně jako závody.

 

 

 

Gastronomický zážitek je nedílnou součástí dovolenkového dne a ani zde místní stylové chaty neztrácí dech. Naopak přívětivější přístup spolu s nádherným zařízením se řadí mezi špičku v Rakousku. My zvolili tradiční chatu Bifei´s Hüttn, což je nejen dle nás výborná volba. Vedle nádherné terasy nabízí útulný interiér plný překrásně provedených detailů. Velká pozornost je věnována dětem, které zde najdou mnoho atrakcí jak v interiéru, tak venku. Po objednání u milé obsluhy dostanete velmi rychle výborné jídlo za dobrou cenu, prostě ideál.

 

 

                               

 

Hned pod chatou můžete nasednout na v noci osvětlenou sáňkařskou dráhu o délce 4 km. 6 km a větší převýšení má druhá trať zvaná Königslehen vedoucí dokonce z vrcholu, tentokráte dolní statnici v Radstadtu. Doporučujeme jezdit opatrně, jelikož se jedná o skutečně dobrodužný a pro někoho až nebezpečný zážitek.

 

Další atrakcí střediska je funslope park, najdete zde i skromné atrakce pro děti včetně pojízdného koberce lyžařské školy.

 

Po lyžařském dni doporučuji aktivní odpočinek na běžkařských tratích, které vedou nejen po místním golfovém hřišti nebo naopak relaxační areál termálních bazénů v Altenmarktu.

 

Celkově středisko hodnotím velmi kladně a kdykoli se sem rád vrátím. Jedná se o takový skrytý poklad, kde ani v nejvyšší sezóně nečekáte ve frontách na lanovky a navíc úprava sjezdovek je doslova vzorová. Pokud někdy budete trávit dovolenou ve Ski Amadé či blízkých střediscích, zkuste zdejší parádní kopec také. Můžete zde strávit třeba jen několik hodin nebo také několik dní, pokud si chcete skutečně zalyžovat…
 

Testovací jezdec Lukáš Mach

 

Panu Machovi moc děkujeme za report, za který od nás dostal skipas do střediska Radstadt/Altenmarkt ZDARMA.

CHCETE SE TAKÉ STÁT  NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA?? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT

Podrobnější info najdete ZDE