Report - San Martino 18.1.2018

San Martino di Castrozza je malá italská hotelová vesnička  na samém konci Dolomit.

 

 

 

Autem je z Prahy dostupná přibližně za 8 hodin jízdy, tedy dále a než jiné areály v Dolomitech. Zmíněná vzdálenost je již poněkud delší, navíc po cestě minete mnoho vyhlášených rakouských i italských středisek a jako bonus navíc jsem se v recenzích dočetl, že středisko má spíše starší přepravní zařízení, a proto jsem nad jeho návštěvou váhal. I přes to všechno jsem se nakonec rozhodl do San Martina vydat a výsledek?

Nádherná dovolená s úchvatnými výhledy na krásné panorama Dolomit a navíc velmi precizně upravené sjezdovky zalité sluncem. 

 

 

 

Sám raději jezdím do klidných míst, kde se člověk dokáže vcítit do místních obyvatel tak jako by byl součástí okolí. San Martino je spíše hotelová vesnička, ale k mému velkému údivu ji tento ráz velmi sluší a rozhodně to není hlučné místo s davy turistů, alespoň nyní v lednu působí velmi klidně a vše zde plyne tak nějak pomaleji.

Člověk si připadá jako by se přesunul do místa kde turismus teprve začíná vzkvétat a lidé se zde stále ještě smějí a jsou nápomocni.

 

 

 

Přesto, že na mě okolí zapůsobilo hned po příjezdu velmi mile, byl jsem zvědavý, jaké zde bude lyžování a zda popisované starší lanovky opravdu budou tak staré a pomalé. Bylo ráno 7 hodin a rozezněl se budík, konečně říkám si a jako správný lyžařský nadšenec, který musí být první na sjezdovce běžím k oknu zkontrolovat počasí. Nebe bez mráčku a teplota okolo -7° věstí hezký lyžařský den.

 

 

 

A jak den začal, tak také pokračoval. San Martinorozmanitou škálu tratí, od lehkých modrých až po nádherné červené sjezdy. Vybere si zde opravdu každý.

Musím zmínit sjezdovku z Alpe Tognola kroutící se přímo pod kabinovou lanovkou, její profil láká spíše sjezdařsky založené lyžaře a z mého pohledu, ač mám raději jízdu krátkých oblouků, mě tato sjezdovka velmi bavila.

 

 

Další krásná hravá je červená sjezdovka č 27. Opět nádherný sjezd. Trať byla i odpoledne skvěle upravená. Navíc navazuje na červenou sjezdovku č. 24 vedoucí do údolí a její celkovou délku bych odhadl na více jak 4km.

 

 

 

Pokud bych měl popsat všechny hezké sjezdovky, byl by tento report opravdu dlouhý. Avšak jednu skvělou trať ještě zmíním. Jedná se o sjezdovku Col Verde, která není s areálem spojena lanovkami, ale nachází se na druhém konci městečka jako samostatná trať se svou vlastní kabinovou lanovkou. Zde lyžuje opravdu úplné minimum lyžařů, její modročervený nenásilný sklon se skvěle upraveným povrchem je škoda nevyzkoušet.

 

 

 

A co vlastně ty pomalé lanovky o kterých jsem všude četl?  Ne všechny jsou staré a pomalé, ale většina již postarších je to ano, nicméně to ale vůbec nevadí, ba naopak. Díky pomalejším často i 2-sedačkovým lanovkám má člověk více času si vlastně uvědomit, jak nádherné okolí jej obklopuje.

Další plus je malá návštěvnost střediska a mnohem větší klid a pohoda na sjezdovkách. Osobně pro mě nejsou starší lanovky problémem.

San Martino není jen o perfektním lyžování, ale také o nádherných procházkách s úchvatnými výhledy na majestátný Cimon della Pala, či Rosettu, na kterou je v rámci skipasu možné vyjet lanovkou a užít si nezapomenutelný výhled

 

 

 

San Martinonadchlo a jsem velmi rád, že jsem do míst, kde čas plyne jakoby pomaleji a klidněji mohl zavítat a díky S-Guide si mohl užít krásnou a klidnou lyžovačku v nezapomenutelném středisku San Martino di Castrozza.

 

 

 

Testovací jezdec Petr Korecký

 

Panu Koreckému moc děkujeme za report, za který od nás dostal skipas do střediska San Martino ZDARMA.

CHCETE SE TAKÉ STÁT  NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA?? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT

Podrobnější info najdete ZDE