Otestovali jsme: Středisko Tauplitz a první lyžovačka v tomto roce

Jak již tradičně, první lyžovačka v Alpách v novém roce patří tomuto štýrskému středisku na jižním okraji Totes Gebirge. Letošní zima nám bohužel dokazuje děsivou skutečnost globálního oteplování, kdy na českých hřebenech hor je pouze pár centimetrů sněhu a v údolích nemůže být o zimě ani řeč.  Doufal jsem však v efekt Totes Gebirge, kdy západní fronty narazí na hradbu hor a právě v Tauplitz se peřina otevře. Částečně se to i vyplnilo, protože 50 cm v údolí a 150 cm ve 2000 m . n.m. bylo opravdu na tuto zimu hodně.

Tauplitz nedaleko hranic

Středisko je poměrně blízko, z Prahy cca 4,5 hodiny jízdy. Proto je mezi českými lyžaři poměrně oblíbené, i když ne tolik jako blízký Schladming. Ten je ale mnohem větší. Toto rodinné středisko má 42 km sjezdových tratí a přepravní kapacita je 19 000 osob/hodinu.

Přístup na svahy

Nástupní místa střediska jsou dvě. Je tomu zejména vesnička Tauplitz, odkud jede s jednou zastávkou čtyřsedačková lanovka Bergbahn I a II, což je nejsnazší přístup, nebo z Bad Mitterndorfu, odkud jezdí skibusy ke kabinkové lanovce Mitterstein, na jejímž začátku je prostorné parkoviště, kam lze dojet i autem, ovšem když napadne hodně sněhu, není jízda bez komplikací a řetězy jsou nutností. Také je možné vyjet až k parkovišti u palta Tauplitzalm s ubytovacími kapacitami.

Vybavení střediska 

Když se zaměřím na vybyvení areálu, tak nejmodernější a nejpohodlnější  (kromě kabiny Mitterstein) je šestisedačka s bublinou Lawinenstein a kdo je líný sundávat lyže do kabiny a přitom chce být v teple, tomu bude zaručeně vyhovovat. Další je čtyřsedačková lanovka Schneiderkogel je již kratší, pomalejší a bez bubliny, překonává převýšení jen něco přes 200m. Dále je ve středisku ještě několik jak přibližovacích, tak i cvičných vleků, které pomáhají při přesunu po areálu. Jako unikátní řešení je nutné také vyzdvihnout doplnění tzv. lanových vleků. Je to skvělé řešení pro přesuny do mírných kopců, protože Tauplitzalm je taková náhorní plošina. Tyto přesuny ovšem neuvítají snowboardisté bez hůlek, kteří si zde asi dost zašlapou. Velkou škodou je však nefunkčnost unikátního skibusu – SKIZUG, byl to traktor, který za sebou táhl přívěs pro lyžaře a jezdil vesnicí Tauplitz, nyní byl nahrazen VW Transportér.

Co se týče sjezdových tratí, které jsou opravdu kvalitní a pestré, tak hlavní koncentrace lyžařů se odehrává na dvou vedle sebe ležících kopců Lawinenstein. Skvělý je sjezd po sjezdovce 27, kdy začíná opravdu černou a širokou pasáží, která se ovšem dá obserpetinou sjet po modré úzké trati č.29 a pak postupně přechází v červenou a končí modrou. Takže na ranní ježdění po manžestru je to ideální volba. Později odpoledne bývá horní pasáž již boulovatá, nebo ledová. Ze sousedního kopce se spustíte po nově rozšířené krásné členité červené 23. Toto rozšíření je novinka zimy 2017/2018 a rozšíření výrazně pomohlo v horní pasáží prožitku jízdy, kdy se zde již nemačkáte ani při dopolední  špičce, protože pokud se naplní již zmiňovaná  moderní šestisedačka s přepravní kapacitou 2216 osob/hodinu, je zde pak opravdu plno. Ostatní sjezdové trasy jsou již výrazně méně navštěvované. Je dobré na to pamatovat a využít toho. Můžete se vyhřívat na jižních svazích u lanovky Schneiderkogel, nebo sjet z Lawinensteinu až do Tauplitz. Pro menší lyžaře je zde připraven uzavřený jezdící pás a dostatek krátkých vleků, vhodných k učení se lyžovat. Jinak středisko je označováno jako rodinné, ale pro malé děti bych volil jiná střediska, která disponují širokými a mírnými pláněmi.

Zbožňujete freeriding? Výborně

Středisko je celkem oblíbeno vyznavači  freeridingu, tedy jízdy ve volném terénu. To je podpořeno nejen skvělými a strmými terény, ale i množstvím padajícího čerstvého sněhu. Vyznavači této oddnože lyžování čekají skalky, úžlabí, modřínový les, zkrátka od všeho něco a to skoro bez jakéhokoliv šlapání, je to zde zkrátka ideální!

Také běžkaři zde mají upravené trasy dole v Tauplitz a hlavně v Tauplitzalm. Večer se pak lze svést na osvětlené sáňkařské dráze v Tauplitz. Je celkem krátká, ale v noci to je opravdu zábava a to včetně jízdy na vleku!

Když vás chytne hlad

Když lyžujete, tak samozřejmě dostanete hlad. K tomu jsou zde opravdu dobře zařízení. V areálu střediska nenejdete sice velkokapacitní samoobsluhy, tak jako tomu je v jiných střediscích, ale zato je zde spoustu mnohem útulnějších hospůdek a restaurací, které jsou i cenově dostupné. Mohu doporučit Schoni Almve střední části pod kabinovou lanovkou Mitterstein, nebo na hlavním vrcholu srub Kriemandl, ale hlavně asi UsprungOim úplně na začátku kabinové lanovky. Jedná se o malou krásnou restauraci v dřevěném stylu. Letošní novinkou je zrekonstruované zázemí pokladen v Tauplitz a to včetně restaurace a hlavně zázemí převlékání a úschovu lyží! Tím se komfort posunul výrazně, takže jednoznačně palec nahoře!

Nová restaurace a pokladny

Úschovna lyží - nové zázemí

Kde se ubytovat

Jinak nejlepší je asi ubytovat se přímo v Tauplitz, kde je dostatek poměrně levných privátních apartmánů, nebo v apartmánovém domě Kulmhof, kde je i zdarma bazén se saunou. Večerní procházky po klidné vesničce jsou neopakovatelné, to ve větších lokalitách určitě nezažijete. Pokud si rádi po náročném lyžařském dni odpočinete ve wellness, doporučil bych navštívit lázně Grimming Therme v Bad Mitterndorf.

Závěrem jen jednoznačné doporučení toto středisko navštívit. Má zkrátka charizma, nebo duši, nebo pojmenujme to jak chcete, pro mě je to zkrátka již srdcovka.

Oficiální stránky střediska: https://www.dietauplitz.com/

Interaktivní plán střediska: https://winter.intermaps.com/tauplitz?show=lifts,slopes,3001,3002,2807,3205

Testovací jezdec Jan Kopáček

Panu Kopáčkovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.

Máte zájem o dovolenou v Rakousku a lyžovat ve středisku Tauplitz? Neváhejte kontaktovat naše Travel Designéry. Rádi vám s výběrem poradíme.