Report - Tauplitz 6.1.2018

Pro první víkend v lednu 2018 jsme si vybrali štýrské středisko na jižním okraji Totes Gebirge, které je poměrně blízko, z Prahy cca 4,5 hodiny jízdy. Proto je mezi lyžaři poměrně oblíbené, i když ne tolik jako blízký Schladming.

Termín 6.1. není většinou zcela ideální, zejména co se množství sněhu týče, to ovšem neplatí o tomto středisku, které i přes malou nadmořskou výšku (Lawinenstein 1965 m.n.m.), má sněhu dostatek. Bylo tomu tak i tentokrát, kdy 220 cm slibovalo perfektní lyžování.

 

 

 

Celkově se jedná o rodinné středisko s 43 km sjezdových tratí a přepravní kapacitou 19 000 osob/hodinu.

Nástupní místa střediska jsou dvě. Je tomu zejména Tauplitz, odkud jede s jednou zastávkou čtyřsedačková lanovka Bergbahn I a II, což je nejsnazší přístup, nebo z Bad Mitterndorfu, odkud jezdí skibusy ke kabinkové lanovce Mitterstein, na jejímž začátku je prostorné parkoviště, kam lze dojet i autem, ovšem když napadne hodně sněhu, není jízda bez komplikací. 

 

 

Lze dojet i na menší parkoviště u palta Tauplitzalm s ubytovacími kapacitami. Asi nejpohodlnější je osmisedačka s bublinou Lawinenstein. Další čtyřsedačková lanovka Schneiderkogel je již kratší a pomalejší a překonává převýšení jen něco přes 200m.

Dále je ve středisku ještě několik jak přibližovacích, tak i cvičných vleků, které pomáhají při přesunu po areálu. Jako unikátní řešení je nutné také vyzdvihnout doplnění tzv. lanových vleků, které umožňují zmíněné přesuny bez nutnosti otravného šlapání. Důležité je to hlavně z důvodu náhorní plošiny, která tvoří malebný Tauplitzalm.

 

 

Hlavní koncentrace lyžařů se odehrává na dvou vedle sebe ležících kopců Lawinenstein. Skvělý je sjezd po sjezdovce 27, kdy začíná opravdu černou a širokou pasáží, která pak postupně přechází v červenou a končí modrou. Takže na ranní ježdění po manžestru je to ideální volba. Později odpoledne bývá horní pasáž již boulovatá, nebo ledová.

 

 

Tuto část ovšem skvěle minete modrou variantou 29. Ze sousedního kopce se spustíte po nově rozšířené krásné členité červené 23. To je letos novinka a rozšíření výrazně pomohlo v horní pasáží prožitku jízdy, kdy se zde již nemačkáte ani při dopolední sobotní špičce.

Ostatní sjezdové trasy jsou již výrazně méně navštěvované. Je dobré na to pamatovat a využít toho. Můžete se vyhřívat na jižních svazích u lanovky Schneiderkogel, nebo sjet z Lawinensteinu až do Tauplitz. Pro menší lyžaře je zde připraven uzavřený jezdící pás a dostatek vleků, vhodných k učení se lyžovat.

 

 

 

Pro milovníky freeride lyžování je toto místo zemí zaslíbenou, je zde dostatek sněhu, krásné strmé až extrémní svahy s množstvím skal a při nižší viditelnosti i lesní pasáže v řídkém modřínovém lese. Také běžkaři zde mají upravené trasy dole v Tauplitz a hlavně v Tauplitzalm. Večer se pak lze svést na osvětlené sáňkařské dráze v Tauplitz.

 

Pro hladové lyžařské nadšence je ve středisku připraveno dostatek restaurací. Mohu doporučit Schoni Alm ve střední části pod kabinovou lanovkou Mitterstein, nebo na hlavním vrcholu srub Kriemandl.

 

 

Jinak nejlepší je asi ubytovat se přímo v Tauplitz, kde je dostatek poměrně levných privátních apartmánů, nebo v apartmánovém domě Kulmhof, kde je i zdarma bazén se saunou. Pokud si rádi po náročném lyžařském dni odpočinete ve wellness, doporučil bych navštívit lázně Grimming Therme v Bad Mitterndorf.

 

 

 

Závěrem musím opět konstatovat, že mě Tauplitz nezklamal a můžu ho vřele doporučit. Jde neustále dopředu v inovacích, snaží se, aby byl každý lyžař spokojený a také právě zde jsem se poprvé v životě vyvezl vlekem Gipfellift II, který je poháněn hřídelí dieslového motoru! Kde to ještě najdete. Ale vážně, dávám tomuto menšímu středisku s duší jasný palec nahoru.

 

Testovací jezdec Jan Kopáček

 

Panu Kopáčkovi moc děkujeme za další report, za který od nás dostal skipas do střediska Tauplitz ZDARMA.

CHCETE SE TAKÉ STÁT  NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA?? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT

Podrobnější info najdete ZDE