Otestovali jsme: Zasněžený Wurzeralm

Začátkem ledna 2020 jsme byli navštívit naše oblíbené středisko Tauplitz a cestou domů jsme se zastavili v našem neméně oblíbeném středisku Wurzeralm. Je to spolu s Hinterstoderem dvojstředisko, ovšem nepropojené, takže zřejmě stejný majitel. Leží na jižním úpatí Totes Gebirge, které jsou na návětrné straně Alp, což zajišťuje dostatečné příděly sněhu. Cesta z ČR je dost rychlá a ve středisku jste jen o něco později než jednu hodinu jízdy z Dolního Dvořiště. V Rakousku se jede skoro neustále po dálnici a centrální prostorné parkoviště je cca 5 minut od sjezdu na Spital am Pyhrn. Proto je to ideální volba pro lidi, co neradi daleko cestují, nebo bydlí v Jižních Čechách.

Malé a méně známé středisko Wurzeralm

Středisko Wurzeralm je poměrně malé, pouze 22 km sjezdových tratí a kapacita lanovek je 9000 osob/hodinu. Je to dost málo, ale zato je zde málo lidí a i přes malou kapacitu zde nejsou skoro žádné fronty, kromě ranního odjezdu vláčkem. Hlavně se nenechte vyděsit plným obrovským parkovištěm, které zde zřejmě bude vždy, když bude dobré počasí. Je to z důvodu značné oblibě skialpinistů v této oblasti, zastaví na parkovišti a maximálně ještě využijí pozemní lanovky. Dál pak většinou pokračují po svých. Tak tomu bylo i v našem případě, kdy jsme v devět ráno parkovali až na tom posledním , třetím, parkovišti, což se nám ještě nestalo. Holt byla neděle a po sobotním sněžení a lavinové situaci 1. stupně, se obloha vyjasnila a předpověď byla ideální.

Lanovky na svahy

Z technického vybavení střediska je nutné vyzdvihnout zcela unikátní a prý nejrychlejší pozemní lanovkou na světě (14 m/s). Ta je dlouhá 3 km a jízda trvá opravdu krátce, takže to asi bude pravda. Každopádně díky ní se prakticky netvoří ani ranní fronty! Poté se můžete nechat vyvézt celkem moderní čtyřsedačkovou lanovkou Gammeringlift, která je asi nejvytíženější, protože pak nám zbývá, mimo pár dvojkolových vleků, už jen Frauenkarlift. Je to postarší dvojsedačka na konci kotle. Ovšem celkem pomalejší rychlost lanovky jistě vyváží následný sjezd, díky němu se vyplatí trochu toho nepohodlí.

Pro náročné sjezd z nejvyššího bodu 

Sjezdové tratě ač jich není mnoho, myslím si, že uspokojí i velmi náročné lyžaře. Nejlepší je zajisté sjezd z nejvyššího bodu střediska Frauenkar (1870 m.n.m.). Toto tvrzení i snadno dokážu tím, že pokud máte pomalou dvojsedačku z jejíhož vrcholu se rozděluje několik variant sjezdu po celkem širokých sjezdovkách s východní až severovýchodní expozicí, zjistíte, že jezdíte skoro sami po kvalitní pistě. Zkrátka se lidé rozptýlí, což neplatí zejména v ČR, kde si myslíme, že pokuď zvýšíme přepravní kapacitu a postavíme nové moderní lanovky a přitom ponecháme délku a plochu sjezdových tratí stejsnou, tak budou lidé nadšení, že nestojí fronty. Opak je však pravdou, protože vlastní sjezd je pak jen vyhýbání se ostatním lyžařům. Takže moderní není vždy zárukou, že to bude lepší. Mimoto tento kopec (Frauenkar) poskytuje i skvělé freeridové možnosti, když se pustíte do sjíždění modřínového lesa podél lanovky asi vás i mile překvapí jeho stále narůstající sklon, který končí v pásmu skalek, které lze pohodlně překonat, jen když je dostatek sněhu. Takže pokud v noci nasněží, obujte široké lyže a hurá do toho, nebudete litovat. Další sjezdovka je podél čtyřsedačky, kde je ovšem poměrně dost lidí v horní pasáži, ale jinak je to poctivá červená. Pak tu máme ještě sjezd od horní stanice této lanovky až dolů do údolí ke spodní stanici zubačky. Ten je dlouhý 4,5 km a je to jízda krásná, řekl bych labužnická s krásnými scenériemi Alp v klidu stranou od velkého ruchu. Také bych rád vyzdvihl červenou sjezdovou trať č. 1 podél pozemní lanovky, jejíž profil a délku si pořádně užijete ovšem jen v době, kdy je dost sněhu a není moc teplo, což jsme neměli. Takže umělý sníh a teploty ve dne nad nulou a v noci mráz udělal své. Zkrátka led. Chtělo by to přebrousit hrany.

Kde se občerstvit?

Pokud lyžaře přepadne hlad, určitě navštivte dřevěný srub Barenhutte. Je zde samoobslužná restaurace v celkem slušné cenové hladině. Dále se zde jde občerstvit i dole u parkoviště, kde je i Apresski a půjčovna lyžařského vybavení včetně toho na skialp. Půjčovna i servis je ovšem i na horní stanici pozemní lanovky, kde je i další samoobslužná restaurace. Zdá se to předimenzované na tak malé středisko, ale není. Počítá se hlavně se skialpinisty, kterým za poplatek 10 EUR umožní šlapat od parkoviště podél sjezdovky na horní stanici vláčku.

Ideální pro rodiny s dětmi

Jak jsem již říkal, jedná se o rodinné středisko, takže nechybí samozřejmě i dětské vleky a krytý jezdící pás. Je zde samozřejmě i lyžařská škola.  Myslí si, že pro rodiny s dětmi je to ideální, protože se můžete krásně posadit na terasu Barenhutte a pozorovat své ratolesti jak jezdí na širokém svahu s dvojkotvou.

Závěrem bych zhodnotil toto středisko velmi, velmi pozitivně a to zejména na jeden až dva dny lyžování. Rodiny, draví lyžaři, labužníci, běžkaři, skialpinisti a samozřejmě freerideři. Ti všichni si tady najdou to své, co je bude velmi bavit.

Oficiální stránky střediska: https://skisport.com/Wurzeralm/cs

Interaktivní plán střediska: https://skisport.com/Wurzeralm/cs/prehled-skiarealu/interaktivni-mapa-sjezdovek

Testovací jezdec Jan Kopáček

Panu Kopáčkovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.

Máte zájem o dovolenou v Rakousku a lyžovat ve středisku Wurzeralm? Neváhejte kontaktovat naše Travel Designéry. Rádi vám s výběrem poradíme.