Report - Zell am See 17.3.2019

Zell am See je lázeňské městečko v údolí u jezera Zeller See, 13 km jižně od Saalfeldenu. Zell am See je zhruba 80 km jižně od Salzburgu, v nadmořské výšce 750-800 m nad mořem. Středisko je populární a známé díky dobré dostupnosti a nedaleké vzdálenosti od ledovce Kaprun, se kterým je Zell am See jako oblast na jeden skipas. Jsou zde většinou luxusní hotely a penziony, takže doporučuji hledat ubytování v okolí a dojíždět. Středisko je v údolí, jezdí se po rovině, nemusíte se bát sněhové kalamity, řetězy zde potřebovat nebudete.

Příjezd z Prahy - nejběžnější cesta je přes České Budějovic e (přes Tábor nebo Písek) na hraniční přechod Dolní Dvořiště. Od Freistadtu najedete na novou 4-proudou silnici s tunely a od Linz jedete po dálnici A1 do Salzburgu , pak je možné jet buď přes Bad Reichenhall a Saalfelden nebo po dálnici k Bischofshofenu, přes Sankt Johann im Pongau, je to o 16 km delší, ale časově trochu rychlejší. Na této trase se neobejdete bez rakouské dálniční známky (10-denní je za 9,20 Euro, to je cca 235 Kč, oproti loňsku podražila o 20 centů). Celkem je to asi 455 km, po dálnici k Bischofshofenu je to cca 470 km a zhruba kolem 5 hodin jízdy.

Nejkratší cesta (bez nutnosti kupovat rakouskou dálniční známku) vede přes Šumavu -Strakonice - Vimperk - hraniční přechod Strážný, pak přes německý Pasov, kousek po německé dálnici (kde se letos - 2019 ještě nic neplatí, ale od sezony 2020 asi už bude platit), dále podél řeky Inn po německé straně, pak kolem Salzburgu přes Freilassing a Bad Reichenhall, je to zhruba 415 km a cca 5-5,5 hodiny jízdy autem.

Příjezd z Brna - po dálnici D1 na Břeclav - Vídeň po rakouské dálnici A1 na Linz a Salzburg (dál jsou dvě možnosti, stejně jako na cestě z Prahy) je to cca 520 km, cca 6 hodin cesty, neobejdete se také bez rakouské dálniční známky za 9,20 Euro.

Středisko - Zell am See ke sjezdovkám se dostanete ze tří míst, výhradně kabinkovými lanovkami. Osobně doporučuji parkovat na velkém hlavním dobře přístupném parkovišti u nové lanovky Areitxpress v nadmořské výšce 760 m u Schüttdorfu na okraji Zell am See. Do lyžařského střediska se dostanete i lanovkami nedaleko centra města, zde ale nejsou tak velká parkoviště, navíc musíte v případě místa, kde se sbíhají 3 lanovky z jednoho místa (Schmittenhöhebahn, Sonnenalmbahn a TrassXpress) vyjet až do výšky 945 m.

Od sezony 2019-20 bude lanovka Zellamseexpress sjíždět až dolu do údolí k Vienhofenu, přímo naproti sjezdovkám Saalbach-Leogang. Možná se v budoucnosti dočkáme propojení s oblastí Saalbach - Leogang - Hinterglemm - Fieberbrunn, která má už teď 270 km sjezdovek.

Při teplém slunečném počasí doporučuji sjet odpoledne po lyžování k parkovišti lanovkou, protože dole na sjezdovkách je už rozbředlý sníh a velké boule.

Na sjezdovky Zell am See - Schmitten Vás z údolí do vyšších poloh dopraví výhradně kabinkové lanovky, je jich pět. Nahoře pak převažují spíš sedačkové lanovky, tři šestisedačky, jedna osmisedačka, ty jsou s krycí bublinou, dále pak starší nekryté - tři čtyřsedačky a pak starší tří a dvou-sedačka. Dále je zde 6 klasických kabinkových lanovek a pak dvě s velkou kabinou. Bylo by třeba některé starší pomalé otevřené lanovky vyměnit za nové s krycí bublinou, to se zatím bohužel neděje.

Ve středisku je celkem 77 km sjezdovek, z toho je 30 km modrých, 28 km červených a 19 km černých, takže si vybere každý. Lyžuje se od výšky 760 m přesně do 2000 m, většina sjezdovek je v nadmořské výšce od 1400 do 1900 m. Většinou jsou zde pěkné široké sjezdovky (mimo modrých přejezdových cest). Sjezdovky jsou zasněžované, ráno jsou výborně připravené, pokud pozdě v noci nebo ráno nenasněží. Okraje sjezdovek jsou označeny tyčemi.

Denní skipas v sezóně 2018/19 stál 53 Euro (podražil o 2 Eura), na dvoudenním skipasu se dalo ušetřit 3 Eura, je za 106 Euro. Lyžuje se zde od 8:30 do 16:15. Mimosezóna od 23. března až do konce sezóny, jezdíte za 48 Euro. Záloha na skipas je 2 Eura. Na příští sezónu nás určitě čeká opět zdražení o 1-2 Eura.

Služby - nahoře na svazích u sjezdovek a výstupů z lanovek je několik restaurací. V případě pěkného slunečného počasí můžete sedět na venkovních terasách, kde je krásný výhled z některých na Kaprun nebo na jezero Zeller See.

Ceny: káva a čaj kolem 3 Euro, Cola 0,33 za 3 Eura, voda/ minerálka 0,33 za 2,50 Eura. Pivo 0,5 litru stojí kolem 4-5 Eur. Polévky kolem 4-6 Eur. Párky a bratwurst kolem 4-6 Eur. Pizza od 9-13 Eur, těstoviny a špagety od 9 do 12 Eur, saláty od 6-12 Eur, jídla z pánve a grilu od 14 do 25 Eur. Hlavní masová jídla a ryby od 12 do 18 Euro. Steaky zhruba 20-30 Eur.

U parkoviště, kde je nástupní stanice lanovky Areitxpress, je prodejna sportovních potřeb Intersport (lyže, zimní vybavení, oblečení), půjčovna, servis lyžařského vybavení. Několik dalších sportovních prodejen s půjčovnami je přímo ve městě. Blízko lanovky Areitxpress a parkoviště jsou supermarkety Lidl a Hofer (kde si můžete nakoupit potraviny, mimo neděle, kdy je v Rakousku zavřeno).

Ubytování - nejlevnější najdete v privátních apartmánech v okolí ne přímo v Zell am See (cca od 20-30 Eur na osobu), dražší jsou pak penziony se snídaní, případně polopenzí a nejdražší jsou samozřejmě hotely v centru města nebo v blízkosti sjezdovek a lanovek. V hlavní sezoně je velký problém sehnat za rozumné peníze ubytování na víkend, když pojedete na celý týden, tak bude výběr i ceny určitě lepší než u krátkodobých víkendových pobytů.

Můj názor: Pokud chcete jezdit na delších širokých sjezdovkách všech obtížnosti se sedačkovými lanovkami, máte v Zell am See poměrně slušný výběr, zejména v horní části střediska. V plné sezóně bývá v Zell am See o víkendech dost lidí, je to velmi oblíbené středisko. Jsou tu pěkné široké, většinou nepříliš prudké, hlavně červené a modré sjezdovky, které jsou dobře upravené, ráno na vás čeká krásný manšestr, pokud přes noc nenasněží. Pod kabinkovými lanovkami přímo dolu do města jsou prudké černé sjezdovky.

V případě, že je už teplejší počasí nebo málo sněhu, máte možnost navštívit sousední středisko Kaprun - ledovec, které je velmi blízko (12 km), patří do jedné lyžařské oblasti - jezdí se samozřejmě na společný skipas. Jako plus zde vidím dostupnost z Čech, pouze 80 km jižně od Salzburgu, nemusíte přes hory, průsmyky ani platit mýtné za tunely. Cena skipasu pro sezónu 2018/19 byla 53 Euro/den + 2 Eura záloha.

Oficiální stránky střediska: https://www.schmitten.at/de/winter
Interaktivní plán střediska - sjezdovek: https://www.schmitten.at/de/winter/skigebiet/pistenplan 

Testovací jezdec Karel Kolečko

Panu Kolečkovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.